7 dolog, ami az ájurvéda adhat neked

Ájurvéda és jóga

Written by Sebők-Vakulya Gizella

Szia, Gizi vagyok a Ramadasa Yoga Studio alapítója. Azért vagyok itt, hogy segíthessek Neked eligazodni azon az úton, amit már bejártam és hogy hozzásegíthesselek egy boldogabb, teljesebb élethez. Örülök, hogy itt vagy!

november 23, 2019

Ha azt kérdezem tőled, mit jelent az, hogy egyensúlyban van az életed, mit válaszolnál? Milyen egyensúly a legfontosabb számodra?

Ha a fizikai test kiegyensúlyozottan működik, az kisugárzik az egész testre, és kihat a lélekre is. „Az egészség nem csupán a betegség hiányát jelenti. Egészség az, amikor az életerő sugárzik és ragyok.” – mondja Sri Sri Ravi Shankar.

Ez az életerő sokoldalúan tükröződhet, pont úgy, ahogy az ájurvéda által kínált előnyök is sokoldalúak. Összegyűjtöttem Neked 7 olyan területet, amelyen keresztül megvalósulhat ez az egyensúlyi állapot, és amelyeket az ájurvédikus életmóddal elérhetsz.

1. Megelőzés gyógyítás helyett: jól élni

A nyugati orvoslás elsősorban a kialakult betegségek gyógyítására fókuszál, és bár az utóbbi időben egyre inkább trenddé válik az egészségmegőrzés fogalma, az ájurvédikus medicína több ezer éves ősi tudásával szemben ez még mindig gyerekcipőben jár.

Azzal, hogy az életmódunkat, az étkezési szokásainkat az egyedi testtípusunknak megfelelően alakítjuk ki, fenntartjuk testünk egyensúlyát, így hozzájárulunk a jó egészségünkhöz.

2. Szép bőr

Az egészséges bőr szép. Ha azonban naponta használjuk azokat a kereskedelmi forgalomban elérhető kozmetikumokat, amelyek vegyi úton igyekszekenk támogatni a szép bőr látszatát, többet ártunk, mint használnánk.

Mielőtt arcápolásba kezdesz, ismerd meg saját bőrödet! Legyen száraz (vata), érzékeny (pitta) vagy zsírosodásra hajlamos (kapha) a bőröd, ha megérted testtípusod (prakriti) működését, megtalálhatod a számodra megfelelelő arcápolási rutint és természetes termékeket.

És természetesen, ha a testtípusod számára megfelelő életmódot sikerül kialakítani étkezésedben is, ezzel törekedve az egyensúlyi állapodot felé, a bőröd hálásan fog reagálni erre az ájurvédikus praktikára, és különösebb „beavatkozás” nélkül is megszépül és ragyogóvá válik.

3. Koncentráció

A mai világban, ahol az utazás sebessége felgyorsult, az információk elárasztanak bennünket, folyamatos zaj vesz minket körül, könnyen válunk zaklatottá, és leszünk idegesek. Ha meg tudunk állni, megengedjük magunknak a lassabb tempót, az elménk követi a test „lassulását”.

Elménk egyensúlyi állapota semmivel sem kisebb jelentőségű, mint a testünké. Az ájurvédikus praktikák mindkettőt egyformán fontosnak tekintik.

4. Stresszoldás

Amint az elménk elveszíti a fókuszt, zaklatottá válik és a stressz állapotába kerül. Ha állandó stressz jellemzi napjainkat – mint ahogy jellemzi ma szinte mindenki életét – megnöveli a vata jelenlétét szervezetünkben. A vata okozta egyensúlytalanság pedig először az ízületekben jelentkezik – pl. stresszes állapotban megfigyelhető az erősen összeszorított állkapocs.

5. Az életerő új életre keltése

Ma annyira egyszerű megoldásnak tűnik, hogy néhány órával kevesebb alszunk, ha sürget a határidő, hogy össze-vissza eszünk valamit sietősen, csak hogy ne legyünk éhesek, néha késő éjszakára tolva a vacsora idejét.

A kávé és az egyéb élénkítő szerek rövid távon hatásosnak bizonyulnak, de az ájurvéda hosszútávú, átfogó célja az életerőnk új életre keltése. Ha megismerjük és megértjük a bennünket mozgató dósákat, a szervezetünk működését, megtudjuk hogyan hozzuk egyensúlyi állapotba magunkat. Ha egy vata dósa túlsúllyal rendelkező személy (aki pl. rossz alvó, ingerlékeny, hajlamos túlaggódni a dolgokat, fáradkony) túlnyomó részt váta jellegű tevékenységeket folytat (pl. nyüzsgő életmód, sok beszéd), akkor ennek a dósának a szintjét növeli saját életében. Hogy újra egyensúlyba kerüljön, több pitta és kapha elemet kell beépíteni életvitelébe (táplálkozás, tevékenységek stb), hogy visszaálljon az egyensúly szervezetében.

6. Relaxálás

Ha valaki túlságosan vibráló, nyüzsgő és túlhajszolt életet él (a váta dósát erősíti), elengedhetetlenek számára az olyan tevékenységek, amelyek földelnek, relaxálnak. Így visszanyerik és fenntartják bőrük és hajuk egészségét, kiküszöbölik a stressz mellékhatásait és életenergiájukat mindig újra és újra feltöltik. Mindennapjaink során könnyen kerülünk olyan helyzetbe, amik után egyszerűen „nem érezzük jól magunkat”, de ha tudatosak vagyunk a saját testünk, szervezetünk felépítéséről, az segít abban, hogy visszaállítsuk az egyensúlyunkat és relaxálni tudjunk. Ha kihipentek és relaxáltak vagyunk, elégedettek vagyunk saját magunkkal és az életünkkel, a körülményeinkkel. Ezek pedig a fizikai, a mentális és spirituális egyensúly fontos ismertetőjegyei.

Az abjangha, a masszázs kiváló formája a relaxációnak. Akár saját magunkat masszírozzuk (lehetőleg meleg olajokkal, gyógynövényekkel), akár igénye vesszük egy képzett ájurvédikus masszőr kezeléseit, ezek egyaránt hatékonyan csökkentik a váta túlsúlyát szervezetünkben, ami felelősség tehető a stressz-szintünk emelkedéséért.

7. Anti-aging, avagy harc a ráncok ellen

Láttál már valaha olyan embert, akire azt mondtad, hogy öregebbnek néz ki a koránál? Azt mondjuk ilyenkor, hogy nehéz élete volt, sok stresszel és valami felborulhatottt a fizikai, szellemi és spirituális egyensúlyában. Fontos tudni, hogy mindannyian az arcunkon viseljük az egészségünk nyomait.

Azáltal, hogy egyensúlyba hozzuk a dósákat szervezetünkben, fenntartjuk az egészséges felosztást a váta, a pitta és a kapha között, azokat a hatásokat csökkentjük, amelyek elhasználják és idő előtti öregedésre ítélik a testünket. Ez a harmónia nem csak egészséges és fiatalos testet hoz maga után, az ájurvédikus gyógyítás hozzájárul az élettel teli dinamikus és vidám elméhez is, ami meghazudtolja éveink számát.

Ha tudatosak vagyunk arról, hogy mit és hogyan étkezünk, hogyan élünk, hogyan kezeljük a stresszt, fenntarthatjuk és elősegíthetjük életünkben az egyensúlyt, amelyen keresztül teljes életet élhetünk. Az ájurvédikus életmód hozzásegít, hogy ezt a hét előnyt (és még ezen kívül számos másikat is) minden nap megéljük saját életünkben.

Szeretettel ❤️, Gizi

Forrás: The Art of Living Retreat Center – blog, Dr. Vasant Lad


© Copyright 2019 Ramadasa Yoga és Ájurvéda

Tetszett a bejegyzés? Ha szeretnél más hasonló jellegű írást olvasni hétről-hétre, jógáról, meditációról, ájurvédáról, egészséges és tudatos életmódról, íratkozz fel rendszeres leveleinkre. Állandóan frissülő egyéb tartalmainkat pedig kövesd a Facebook és Instagram oldalunkon, vagy jógázz velem a Ramadasa Youtube csatornáján.

© Copyright 2020 Ramadasa Yoga és Ájurvéda 2020

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet…

Szeptemberi ájurvéda

Szeptemberi ájurvéda

Szeptemberre hangosan roppan talpunk alatt a kifakult fű, a természet zöldje halványodni kezd. A reggelek és az esték...

Kövess minket!

Tetszett a bejegyzés? Ha szeretnél más hasonló jellegű írást olvasni hétről-hétre, jógáról, meditációról, ájurvédáról, egészséges és tudatos életmódról, íratkozz fel rendszeres leveleinkre. Állandóan frissülő egyéb tartalmainkat pedig kövesd a Facebook és Instagram oldalunkon, vagy jógázz velem a Ramadasa Youtube csatornáján.

GDPR hozzájárulás

Köszönjük szépen! A postafiókodba most levelet küldtünk, kérlek olvasd el és véglegesítsd a feliratkozási szándékodat.