Amikor a kéz sok mindent elárul és megold

Mudra kéztartás Akash Buddha

Written by Sebők-Vakulya Gizella

Szia, Gizi vagyok a Ramadasa Yoga Studio alapítója. Azért vagyok itt, hogy segíthessek Neked eligazodni azon az úton, amit már bejártam és hogy hozzásegíthesselek egy boldogabb, teljesebb élethez. Örülök, hogy itt vagy!

január 29, 2023

Olvasási idő: 2 perc

Akik jógáznak Velem, tudják, hogy bizonyos ászának kivitelezése közben fel szoktam hívni a figyelmet, hogyan tartsuk a kezünket, melyik ujjak találkoznak, stb. Ezek a mudrák, azaz kéztartások. (van ilyen a tekintetre is, hogy hova nézünk pózok közben, azt is sűrűn mondogatom, az pedig a drishti).

Mit pecsétel meg a kéztartás?

A mudra szankszrit szó, jelentése pecsét, póz. Nem igazán tudni, miért és hogyan alakultak ki, de évezredek óta használják, jógázás közben és azon túl is. Számos írásos bizonyíték szolgál a testi/lelki hatások leírásra.

Tudományos magyarázatok szerint a kéztartások eszközök arra, hogy (az agytörzs környékéről eredő) tudatalatti reflexek és ösztönös minták befolyásolhatóak legyenek. Finom szintű kapcsolat létesül a test, a tudat és az életenergia, a párna között, így vannak olyan murák, amelyek elsősorban a spirituális fejlődést segítik elő, mások pedig terápiás jelentőséggel bírnak.

Testünkben ún. nádik (vagy a kínai orvoslás szerint meridiánnak nevezett), energiacsatornák vannak, amelyek az ujjbegyeknél végződnek.

Az ájurvéda (a több, mint 5000 éves indiai orvostudomány, az élet tudománya) szerint az Univerzum 5 elemből épül fel, és minden ujjunk egy kapcsolódási pontot jelent egy adott elem Ezek az elemek építi fel a dósánkat, jellemzi a testünk, fizikai és szellemi állapotunk is. Ezek szerint, ha az ujjainkat összeérintjük, behajlítjuk, keresztbe fonjuk, befolyásolhatjuk testünket, lelkünket.

Ujjaink és az elemek kapcsolata:

Hüvelykujj: a napot, az energiát, a tüzet jelképezi (agni). Az önérvényesítés jelképe
Mutató ujj: a levegőt és mindent, aminek mozgásban kell maradnia (vayu). Az önértékelésünk jelképe
Középső ujj: teret, nyitottságot és terjeszkedést képvisel (akash). A felelősség jelképe
Gyűrűsujj: a földet, a gyökereket, a gyökerezést jelképezi (prithvi). Kapcsolataink jelképe
Kisujj: a vizet jelképezi, az alkalmazkodás és a mobilitás jellemzője (jal). A kommunikáció jelképe

Az ujjhegyeken sok idegvégződés található.  Tudósok megerősítik, hogy minden egyes ujjhegy körül szabad elektronok koncentrálódnak.
Amikor az ujjhegyeket összeérintjük vagy a tenyér egy bizonyos részéhez tesszük, egy pszicho-neurális ujjzár, kör jön létre, ezáltal a szabad energia visszafelé áramlik a test irányába egészen az agyig, kiegyensúlyozva az öt alapelemet a testben érzékszervekre, érrendszerre, inakra is hatással van.

Néhány mudra akár pár másodpercen belül egyensúlyba tudja hozni a test elemeit, de vannak olyanok, amelyeknél 40-60 perce is szükség van. Gyakorlásukhoz nem kell semmiféle különleges erőfeszítés: a mudrákat bármikor, bárhol, ülés, állás, sétálás akár utazás közben is végezhetjük. A vizualizáció, a légzésszabályozás (pránajáma) és a megerősítések (mantra) fokozzák a mudrák hatását.

Késkmárki László írja a Gyógyító kéztartások könyvében:
„Miközben a mudrákat és megerősítéseket (mantra) teljes hittel és kitartó akarattal alkalmazzuk, ne felejtsük el az univerzum legfőbb ide vonatkozó szabályait:
A gondolat (megerősítés) mindig felülír bármely szót (mantra) vagy tettet (mudra)!
A szó (mantra) erőt ad bármely gondolatnak (megerősítés) vagy tettnek (mudra)!
A tett (mudra) formát ad bármely szónak (mantra) vagy gondolatnak (megerősítés)!”

Akash mudra

akash mudra kéztartás meditáció

Jellegzetes kéztartás Buddha szobroknál: a hüvelykujj és a középső ujj találkozik. Mivel a középső ujj a felismerés, a meglátás energiáját képviseli, így ez a mudra a meditációk gyakori kísérője. A felfelé (kifelé) mutatott tenyér segíti a befogadás érzetét. Az ujjbegyek lágyan, finoman érintkeznek, a több ujj relaxált állapotban, feszültségtől mentesen nyújtott pozícióban van.

 

Tetszett a bejegyzés? Ha szeretnél más hasonló jellegű írást olvasni hétről-hétre, jógáról, meditációról, ájurvédáról, egészséges és tudatos életmódról, íratkozz fel rendszeres leveleinkre. Állandóan frissülő egyéb tartalmainkat pedig kövesd a Facebook és Instagram oldalunkon, vagy jógázz velem a Ramadasa Youtube csatornáján.

© Copyright 2020 Ramadasa Yoga és Ájurvéda 2020

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Ez is érdekelhet…

Ezért vidd kondizni a talpad!

Ezért vidd kondizni a talpad!

Talán számodra is ismerős érzés, hogy reggel az ágyból kikelve mintha összetört üvegcserepeken mászkálnál. Vagy a nap...

Az égbe vezető lépcsősor

Az égbe vezető lépcsősor

Olvasási idő: 3 perc Már régóta rendszeres jógagyakorló voltam, és ismerkedtem a meditációval, tanultam mesterektől...

Kövess minket!

Tetszett a bejegyzés? Ha szeretnél más hasonló jellegű írást olvasni hétről-hétre, jógáról, meditációról, ájurvédáról, egészséges és tudatos életmódról, íratkozz fel rendszeres leveleinkre. Állandóan frissülő egyéb tartalmainkat pedig kövesd a Facebook és Instagram oldalunkon, vagy jógázz velem a Ramadasa Youtube csatornáján.

GDPR hozzájárulás

Köszönjük szépen! A postafiókodba most levelet küldtünk, kérlek olvasd el és véglegesítsd a feliratkozási szándékodat.