Ájurvéda, a holisztikus egészség tudománya

Written by Sebők-Vakulya Gizella

Szia, Gizi vagyok a Ramadasa Yoga Studio alapítója. Azért vagyok itt, hogy segíthessek Neked eligazodni azon az úton, amit már bejártam és hogy hozzásegíthesselek egy boldogabb, teljesebb élethez. Örülök, hogy itt vagy!

november 2, 2019

Az ájurvéda (ayurveda) hagyománya Indiából származik, több ezer évre nyúlik vissza alkalmazása.

Több, mint egy gyógyító módszer, hiszen ahogy a neve mutatja: az Élet Tudománya (ayur = élet, veda = tudomány).

Két alapvető irányító elve:

 1. A test és az elme egymástól elválaszthatatlanul összekapcsolódik.
 2. Semmi nem bír akkora gyógyító erővel a testre, mint az elme.

A betegségmentes állapot alapját a tudatunk kiterjesztése jelenti, amikor egyensúlyba hozzuk azt, és ezt a tudati egyensúlyt kiterjesztjük a testünkre is. Ez a folyamat nem is annyira bonyolult, mint első olvasásra tűnik.

Gondoljunk például a meditációra. Amikor meditálunk, az elménk, a tudatunk kitágul és létrejön egy belső csendesség állapota. Ez a csendesség (mivel a test és a lélek elválaszthatatlanul kapcsolódik egymáshoz) egyensúlyba hozza a testet is: a lélegzetvétel és a szívverés lelassul, a testben lelassul a stressz-hormonok termelődése (kortizol és adrenalin), és fokozódik a „boldogság hormonok ” termelődése (pl. serotonin, dopamin, oxytocin, endorfin).

Az ájurvéda egyes ágai egyesítik az egészségmegőrzés és gyógyítás minden területét, szemléletmódja azonban sok helyen teljesen eltér a hagyományos nyugati gyógyászattól: a megelőzésen, egy helyes életmód kialakításán van a hangsúly. Egészségünk ayurvédikus megközelítése segít megőrizni kiegyensúlyozottságunkat a stresszes, feszültséggel teli időszakokban is, ezáltal hozzájárul a belső harmónia kialakításához és megőrzéséhez, a betegségek megelőzéséhez és a már kialakult betegségekből való gyorsabb felépüléshez.

Az ájurvéda története

Az ájurvéda Brahmá főistentől származik, aki a hindu mitológia szerint a világegyetem teremtője. Az ájurvédikus tudomány a Védáknak nevezett hindu szent könyvekből vált ismertté kb. 5000 évvel ezelőtt. Az ókori India nagy bölcsei szerint a Védák az egészség és betegség titkait rejtik magukban. Ez a felismerés volt az alapja az ájurvédának, vagyis egy olyan rendszer kialakulásának, amely egyszerre veszi figyelembe az egészséges élethez és jó közérzethez szükséges testi, szellemi, lelki és érzelmi tényezőket. Ezek együttes vizsgálata és kezelése miatt tekintjük az ájurvédát holisztikus gyógyászati módszernek. Az ájurvéda az embert „teljes egység”-ként, személyre szabottan kezeli és az egészség minden szintjével egyszerre foglalkozik.

Az ájurvéda nem egy elavult, mitológián alapuló életvezetési rendszer. Az évezredek során bebizonyosodott, hogy időtálló, dinamikusan fejlődő módszer, amely tudományosan is megállja a helyét. Bár mára a nyugati orvoslás is elterjedt Indiában, az ájurvédát a nyugati gyógyászati módszerekkel egyenrangúnak nyilvánították. Egyre gyakoribb, hogy a nyugati és ájurvédikus módszereket alkalmazó orvosok együtt gyógyítanak. Az ayurvéda egyre népszerűbb Európában, így Magyarországon is, hiszen a nyugati orvoslás is elismeri azt a tényt, hogy az egészség fenntartásában és a betegségek megelőzésében kiemelt szerepe van a lelki tényezőknek is a testieken kívül. Ezt a szemléletmódot követi az ájurvéd.

Az ájurvédikus gyógyítás 8 területet foglal magába:

 • Fül-orr-gégészet
 • Toxikológia (méregtan)
 • Szülészet- és nőgyógyászat
 • Csecsemő- és gyermekgyógyászat
 • Fiatalító kúrák
 • Általános belgyógyászat
 • Általános- és plasztikai sebészet
 • Időskori gondozás- és gyógyászat

Az ájurvéda holisztikus szemlélete egymással összefüggő tényezőket vizsgál:

 • test
 • lélek
 • szellem
 • öt őselem
Az öt őselem

A 4 tényező kölcsönösen kiegészíti egymást és egyformán fontos minden ember számára ahhoz, hogy hosszú ideig egészséges, boldog életet élhessen. Az ájurvéda szerint ezek egyensúlya jelenti az egészséget.

Szeretettel ❤️, Gizi

Forrás: krisztinakertesz.com és Deepak Chopra – The Chopra Center


© Copyright 2019 Ramadasa Yoga és Ayurveda

Tetszett a bejegyzés? Ha szeretnél más hasonló jellegű írást olvasni hétről-hétre, jógáról, meditációról, ájurvédáról, egészséges és tudatos életmódról, íratkozz fel rendszeres leveleinkre. Állandóan frissülő egyéb tartalmainkat pedig kövesd a Facebook és Instagram oldalunkon, vagy jógázz velem a Ramadasa Youtube csatornáján.

© Copyright 2020 Ramadasa Yoga és Ájurvéda 2020

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet…

Szeptemberi ájurvéda

Szeptemberi ájurvéda

Szeptemberre hangosan roppan talpunk alatt a kifakult fű, a természet zöldje halványodni kezd. A reggelek és az esték...

Kövess minket!

Tetszett a bejegyzés? Ha szeretnél más hasonló jellegű írást olvasni hétről-hétre, jógáról, meditációról, ájurvédáról, egészséges és tudatos életmódról, íratkozz fel rendszeres leveleinkre. Állandóan frissülő egyéb tartalmainkat pedig kövesd a Facebook és Instagram oldalunkon, vagy jógázz velem a Ramadasa Youtube csatornáján.

GDPR hozzájárulás

Köszönjük szépen! A postafiókodba most levelet küldtünk, kérlek olvasd el és véglegesítsd a feliratkozási szándékodat.