Az év legsötétebb éjszakája

Mahashivratri az év legsötétebb éjszakája

Written by Sebők-Vakulya Gizella

Szia, Gizi vagyok a Ramadasa Yoga Studio alapítója. Azért vagyok itt, hogy segíthessek Neked eligazodni azon az úton, amit már bejártam és hogy hozzásegíthesselek egy boldogabb, teljesebb élethez. Örülök, hogy itt vagy!

február 22, 2020

???? Olvasási idő: 2 perc

Ez most elég borúsan hangzott, ugye?

Egy India (és Nepál)-szerte hatalmas ünnepnek számító estéről van szó, a Mahashivratritól, amit Shiva Istenség tiszteletére ajánlanak fel. Idén Február 21-ére esik, és szó szerint éjszakai a buli: egész éjjel tart az ünnep, tánccal, fényekkel, áldozatokkal. Számos legenda él az Ünnep mögött, a hinduk számára Shiva fontos szerepet tölt be.

Shiva szobra a svájci CERN intézet előtt. Hogy hogyan és miért került oda, az is egy érdekes történet, talán legközelebb elmesélem azt is.

Egész éjjel fent vannak, mulatnak, imádkoznak, meditálnak, táncolnak, énekelnek, böjtölnek.

Az, hogy jógával foglakozok, magával hozta az érdeklődést a jóga gyökerei iránt: tradícionálisan honnan eredt, miért és hogyan élik ma, hogyan lehet áthelyezni nyugati kontextusba mindazt, ami mélyen gyökerezik egy más vallási közegű társadalomban. Távolról sem tartom magam a téma szakavatott képviselőjének, csupán olvasok rengeteget, mert érdekel.

Ma egy nagyon érdekes beszédre bukkantam: az idei Mahashivratri ünnepen elhangzott „szösszenetre” Sadhgurutól (ő egy igencsak megosztó figura, vannak, akik nagyon szeretik, mert karizmatikus, a ma embere nyelvén szól, közelebb hozza az ősi jógikus tradíciót a mai világunkhoz, mások pedig bírálják előélete, hitelessége, számos politikai kapcsolata és megkérdőjelezhető (ám kétségkívül sikeres) marketinges fogásai miatt).

Az Y generációhoz szólt, hogy miért is ünnepeljék a Mahashivratrit (feltételezem Indiában is végbemegy valami hasonló, amit itt Nyugaton is tapasztalunk, hogy a fiatalok szakítanak az ősi tradíciókkal, hagyományokkal, „mennek a maguk fejük után”…). Érdekes aspektusba helyezte az ismereteinket, az emlékeinket bizonyos dolgokról. Mert ha valamit eltárolsz az agyadban, kapcsolsz hozzá egy jelentést, akkor azzal máris megfosztod magad a megfigyelés és megértés műveletétől. Mert felülírja valami, amit már „tudsz” (hogy honnan és milyen forrásból ered ez a tudás, az más tészta). Azt mondta, hogy bármit, amit lát és tapasztal, azt megpróbálja megérteni. Ha megértette, akkor tudja.

A Mahashivratritől azt mondja, hogy (a szokásostől eltérően) ne vallásos ünnepként tekintsenek rá, hiszen mindennek a gyökere rejtőzik valaminek a mélyén. Nem véletlen, hogy ez az ünnep épp az (Északi féltekén) ébredő tavasz kezdetére esik, hogy bizonyos Holdállás (az Újholdat megelőző napon) kötődik hozzá.

„Bolygónk egy nagyobb család, a Naprendszer tagja. A Naprendszer egy még nagyobb család tagja, a Tejútrendszer galaxisé, az pedig a kozmosz része. De a lényeg, hogy soha semmi nem történik „csak úgy”.  Azt tudjuk, hogy bizonyos időpontokban, bizonyos pozíciókban a bolygónk egy meghatározott módon viselkedik, és mi is megtapasztaltuk saját magunkon, hogy bolygónk melyik fázisai a legjobbak számunkra (spirituális vagy fizikai síkon). Ha így vizsgáljuk meg, a Mahashivratri idején egy természetes fellendülés van: a tavasz eljövetelét ünnepeljük, a természet energiái mind felemelkedő, felemelő fázisban vannak, amiknek különösen nagy hatása van ránk is. ” – mondja Sadhguru.

„Tehát amikor egy ilyen napon, amikor az energia felfelé tör és áramlik, te lefekszel, tested vízszintesbe helyezed, annak negatív hatásai lehetnek rád. Tartsd ilyenkor a tested egy függőleges helyzetben, hiszen az energia lentről áramlik felfelé.” Ez tehát a magyarázata az „alvásböjtnek” ezen a napon Sadhguru szerint.

Számomra azért volt ez érdekes megállapítás, mert az utóbbi időben figyeltem fel arra, hogy a holdciklusok valóban befolyásolják az életem, a hangulatom, az aktivitásom. Még csak ismerkedek vele, hogy pontosan hogyan és mi módon, kontextusba helyezve az ájurvédával is, de mindenesetre nem akartam kockáztatni, hogy lefekszek ma éjjel, úgyhogy későbe nyúlva is ezt a bejegyzést írtam Nektek 🙂

Egy biztos: a világegyetem energiái hatnak ránk, akár tudjuk, akár nem, akár tudomást veszünk róla, akár nem.

Sadhguru beszédét itt tudod meghallgatni, ha érdekel:

Itt pedig egy híres Shiva mantra, a Bilwastakam, amit Mahashrivrati éjszakán ajánlanak fel.

Tetszett a bejegyzés? Ha szeretnél más hasonló jellegű írást olvasni hétről-hétre, jógáról, meditációról, ájurvédáról, egészséges és tudatos életmódról, íratkozz fel rendszeres leveleinkre. Állandóan frissülő egyéb tartalmainkat pedig kövesd a Facebook és Instagram oldalunkon, vagy jógázz velem a Ramadasa Youtube csatornáján.

© Copyright 2020 Ramadasa Yoga és Ájurvéda 2020

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet…

Az égbe vezető lépcsősor

Az égbe vezető lépcsősor

Olvasási idő: 3 perc Már régóta rendszeres jógagyakorló voltam, és ismerkedtem a meditációval, tanultam mesterektől...

Kövess minket!

Tetszett a bejegyzés? Ha szeretnél más hasonló jellegű írást olvasni hétről-hétre, jógáról, meditációról, ájurvédáról, egészséges és tudatos életmódról, íratkozz fel rendszeres leveleinkre. Állandóan frissülő egyéb tartalmainkat pedig kövesd a Facebook és Instagram oldalunkon, vagy jógázz velem a Ramadasa Youtube csatornáján.

GDPR hozzájárulás

Köszönjük szépen! A postafiókodba most levelet küldtünk, kérlek olvasd el és véglegesítsd a feliratkozási szándékodat.