Havi ájurvéda: Január
Kategória: Életmód | Uncategorized

📕 Olvasási idő: 2 perc

Január a kapha időszak előhírnöke: a hideg, nedves és nyomott időjárás növeli a kapha arányát a testben. Ilyenkor jelentkeznek a tipikus betegségek is: megfázás, influenza. Az ájurvéda szemszögéből nézve a tél egy olyan évszak, amit nagyszerűen lehet használni arra, hogy az immunrendszerünket erősítsük.

A bala kifejezés “erőt, erősséget” jelent, az ájurvédában az immunrendszer és a test általános erejét értjük alatta, legyen az fizikai, mentális vagy spirituális. Mivel mindhárom szint közvetlen összeköttetésben van a másikkal, így az életünk bármelyik területének egyensúlytalansága kihat ez egészségünkre és immunrendszerünkre is. Ha növeled a bala szintjét, automatikusan növeled a természetes védekezőképességed, ellenállásod az életed bármilyen szintjén jelentkező behatásokkal szemben.

Az alábbi 3 szinten figyelhető meg az erő, a bala:

  • Sahaj (öröklődő), ezzel születünk
  • Kalaj (változó), az évszakok változása, életünk különböző szakasza, a bolygók állása mind hatással van. Ahhoz, hogy erősek és egészségesek maradjunk, a természet ciklusához kell alkalmazkodnunk.
  • Yuktikrit (kialakult), ez az állandó, végleges és kiegyensúlyozott ellenállóképességünk, amelyet egy harmónikus életvitel és diéta mellett tudunk fenntartani.

9 tipp, hogyan maradj erős és egészséges a téli időszakban is

1. Étkezz helyesen!

Amint az idő hidegre vált, a szervezet homeosztázis rendszere (ami a belső egyensúly fenntartásáért felelős) megnöveli az agni, a tűz elem jelenlétét. Ez azt jelenti, hogy rendszerint az étvágyunk (tehát az emésztés tüze) nagyobb lesz a téli hónapokban. Ugye te is tapasztaltad már, hogy ha engedsz a nassolásnak, a túlzott szénhidrátbevitelnek (finomított cukrok és fehér lisztek), könnyen felszaladnak rád a kilók ilyenkor. De ha friss, teljes értékű ételeket fogyasztasz, ez az időszak lesz az, ami építi a testszöveteket, megerősíti az immunrendszered és ellenállóvá teszi a szervezeted.

Vajon akkor mi az oka annak, hogy gyakran gondolunk úgy a télre, mint a gyenge immunrendszer, a sok megfázás-köhögős megbetegedés, az influenza időszakára? Hát persze, hogy a válasz az étkezésben rejlik: az évszázadok alatt kialakult szokásaink: a téli ünnepek túl-evése, a nehéz, zsíros ételek fogyasztása, a karácsony előtti rohanásban elfogyasztott túl sok junk-food (tápanyagban szegény, “töltelék-étel”) az, ami gyengíti az immunrendszerünket.

Különösen fontos tehát, hogy a hideg évszakokban frissen főzött, egészséges ételeket fogyasszunk, kerüljük a túl-evést és ragaszkodjunk az ájurvédikus napi rutinhoz az elegendő pihenéssel és aktív testmozgással, ezáltal táplálva testet és lelket.

2. Itt az ideje a rasayana (fiatalító) szertartásoknak

Az őszi és tavaszi hónapok alkalmasak a leginkább a méregtelenítésre, a tisztításra, a tél pedig a teljes szervezet táplálásáról szól, a belső szövetektől és szervektől kezdve a bőrön, hajon és körmökön át. Mivel ebben az időszakban az emésztés tüze magasabb, az elfogyasztott gyógynövények hasznosulása sokkal jobb. A rasayana az ájurvéda 8 tudományága közül a fiatalság megőrzésével foglalkozik. Ezen terápiák célja a szövetek (dhatuk) megtisztítása a salakanyagoktól, a test megújítása, megfiatalítása. Jó hatással van a memórára, megújítja az agy sejtjeit, felturbózza az immunrendszert, megvédi a szervezetet a betegségektől, támogatja a külső megjelenésünk és szellemi kapacitásunk fiatalon tartását.


Ha szeretnéd te is kihasználni ezt az időszakot, hogy megalapozd egész éves jól-létedet, megszabadulj néhány plusz kilótól és az egészségügyi problémáid nagy részétől, gyere el panchakarma terápiánkra, ahol indai szakmasszőrünk vár téged!


3. Edd magad egészségesre!

Válaszd a helyi termelőktől származó, bio, friss, könnyen emészthető, teljes értékű és feldolgozatlan ételeket. Fogyassz hüvelyeseket (lencse, bab, csicseriborsó), teljes kiőrlésű gabonákat.

4. Kerüld el a nehezen emészthető ételeket!

A feldolgozott, konzerv, fagyasztott, előre csomagolt ételekben kevés az életerő (prána), és a testszövetekben méreganyagokat (ama) halmoznak fel. Például az előre elkészített ételek – hosszú időn keresztül tárolva – oxidálódnak, és elfogyasztva szabad-gyököket építenek a testünkben.

Kerüld az ételmaradékok, termesztésük során vegyszerrel kezelt, vagy tartósítószerrel “dúsított” ételek fogyasztását, mert ezek túlságosan igénybe veszik a szervezetedet, gátolják a keringés szabad áramlását, lomhaságot okoznak és elnehezítik a testet.

Tovább tartózkodj a hideg ételektől és italoktól is, mivel kioltják az emésztés tüzét!

5. Az őszi időszak vata dominálta diétája után itt az ideje a kapha étkezésnek

A hideg, száraz és szeles őszi, kora téli vata-emelkedéssel járó időszak édes, savanyú és sós ételei táplálják és egyensúlyba hozzák a testet, főleg, ha kevés fanyar, keserű és csípős ételt fogyasztasz.

Amit beállít a kapha időszak (Európában ez rendszerint januárban kezdődik), a fanyar, keserű és csípős ételek az ajánlottak, mivel ezek segítik a kapha túlzott felhalmozódását. Ezen étrend könnyű, száraz, könnyen emészthető és melegítő hatású élelmiszerei kiegyensúlyozzák a kapha egyébként nehéz, nedves, hűvös és nyálkás tulajdonságait.

Természetesen saját testtípusod (dósád) szerinti ajánlás is nagy szerepet játszik, figyelj arra, hogy ezeknek megfelelően tartsd egyensúlyban a táplálkozásod. Azoknak, akiknél a vata elem a dominánsabb, óvatosnak kell lenniük a fanyar, keserű és csípős ételek fogyasztásával. A pitta-típusúaknak a fanyar és a csípős ételeknél kell megtalálniuk az egyensúlyt.

6. Legyen napi rutinod!

Összevissza, egyensúly nélküli napi rutin gyorsan megbosszulja magát: a bala, az erő és az immunrendszer hamar felborul. Rendszertelen étkezéssel, sok stresszel, folyamatos fáradtsággal, késői éjszakákba nyúló munkáórákkal, éjszakai alvás helyett napközbeni szundításokkal felborítod a tested egyensúlyát, az emésztés számára kiszámíthatlan a napi rendszer, mindez pedig nagy kihívás elé állítja az immunrendszeredet is.

Annak érdekében, hogy a szervezet védekezőképessége működni tudjon, az emésztés és más testi funkciók ritmusa fenntartható legyen, találj rá egy számodra fenntartható életvitelre: megfelelő mennyiségű alvás (éjszaka), rendszeres (nem túl késői) étkezések, testmozgás.

7. Pihenj!

A tél a befelé fordulás időszaka. A nappalok rövidebbek, az éjszakák hosszabbak, a természet is nyugovóra tért. Használd ki ezt: add meg az elmédnek, a testednek a pihenés lehetőségét. Feküdj le korábban, és életerősebben, kipihentebben ébredsz.

Mégis, ne ess túlzásba! Amikor a kapha elem befolyása erőteljesebbé válik (a késő téli hónapoktól), figyelj, hogy ne légy túlságosan elnéző magaddal szemben: a késői elalvás, sokáig lustálkodás, a túlzásba vitt finom falatok tompaságot és letargiát okoznk, az ama (a betegségek kiinduló magocskái, a méreganyagok) felhalmozódik.

8. Egyensúly!

Januártól kezdve a kapha befolyás (nehéz, tompa, lusta) kiegyensúlyozása a feladatunk.

  • Állj fel a kanapéról és légy aktív, mozogj
  • Sétálj a friss levegőn, csak arra figyelj, hogy öltözz fel rétegesen
  • Keress új tevékenységeket, érdeklődési területeket, amikben örömödet leled
  • Reggel kelj korán (lehetőleg 6 óra előtt), és igyekezz a telefonod “szundi” funkcióját nem használni, ne lustálkodj

9. Fűszerezz!

A fűszerekkel nemcsak csodás ízt adsz az ételeknek, de gyógyhatásuk is van: antibakteriális és vírusölő tulajdonságokkal is rendelkeznek például.

Az olyan fűszerek, mint például a gyömbér, a fekete bors, kurkuma, római kömény, koriander és a fahéj adják a fanyar, keserű és csípős ízeket, amik egyensúlyozzák a kaphát.


Immunrendszer-turbózó fűszermix

Hozzávaló:

  • 6 rész édeskömény, őrölve
  • 6 rész kurkuma por
  • 3 rész koriander por
  • 3 rész római kömény, őrölve
  • 1 rész őrölt fekete kömény
  • 1 rész gyömbérpor
  • ¼ rész fahéj, őrölve

Mire használd?

  • Levegőtől elzárt üvegben, napfénytől védve tárold
  • Ha főzéshez használod, hevíts kókusz- vagy szezámolajat, szórd bele a fűszerkeveréket, és amint megérzed a fűszerek aromáját, azonnal vedd le a tűzről az edényt, mert könnyen megégnek. Majd add hozzá a többi hozzávalót
  • Használhatod dhal fűszerezésre, párolt zöldségek vagy gabonák/rizs fűszerezésére (de egy étkezésnél ne fűszerezd valamennyi ételt ezzel, mert túl sok lesz, felborul az ízharmónia, minden ugyanolyan lesz)
  • Levesek, mártások ízesítésére is kiváló

Szeretettel, Gizi ❤️

Forrás: www.maharishi.co.uk


© Copyright 2020 Ramadasa Yoga és Ájurvéda

0 hozzászólás

GDPR hozzájárulás

Köszönjük szépen! A postafiókodba most levelet küldtünk, kérlek olvasd el és véglegesítsd a feliratkozási szándékodat.