Havi ájurvéda: Január

Written by Sebők-Vakulya Gizella

Szia, Gizi vagyok a Ramadasa Yoga Studio alapítója. Azért vagyok itt, hogy segíthessek Neked eligazodni azon az úton, amit már bejártam és hogy hozzásegíthesselek egy bolgogabb, teljesebb élethez. Örülök, hogy itt vagy!

január 9, 2020

📕 Olvasási idő: 4 perc

Január a kapha időszak előhírnöke: a hideg, nedves és nyomott időjárás növeli a kapha arányát a testben. Ilyenkor jelentkeznek a tipikus betegségek is: megfázás, influenza. Az ájurvéda szemszögéből nézve a tél egy olyan évszak, amit nagyszerűen lehet használni arra, hogy az immunrendszerünket erősítsük.

A bala kifejezés “erőt, erősséget” jelent, az ájurvédában az immunrendszer és a test általános erejét értjük alatta, legyen az fizikai, mentális vagy spirituális. Mivel mindhárom szint közvetlen összeköttetésben van a másikkal, így az életünk bármelyik területének egyensúlytalansága kihat ez egészségünkre és immunrendszerünkre is. Ha növeled a bala szintjét, automatikusan növeled a természetes védekezőképességed, ellenállásod az életed bármilyen szintjén jelentkező behatásokkal szemben.

Az alábbi 3 szinten figyelhető meg az erő, a bala:

  • Sahaj (öröklődő), ezzel születünk
  • Kalaj (változó), az évszakok változása, életünk különböző szakasza, a bolygók állása mind hatással van. Ahhoz, hogy erősek és egészségesek maradjunk, a természet ciklusához kell alkalmazkodnunk.
  • Yuktikrit (kialakult), ez az állandó, végleges és kiegyensúlyozott ellenállóképességünk, amelyet egy harmónikus életvitel és diéta mellett tudunk fenntartani.

9 tipp, hogyan maradj erős és egészséges a téli időszakban is

1. Étkezz helyesen!

Amint az idő hidegre vált, a szervezet homeosztázis rendszere (ami a belső egyensúly fenntartásáért felelős) megnöveli az agni, a tűz elem jelenlétét. Ez azt jelenti, hogy rendszerint az étvágyunk (tehát az emésztés tüze) nagyobb lesz a téli hónapokban. Ugye te is tapasztaltad már, hogy ha engedsz a nassolásnak, a túlzott szénhidrátbevitelnek (finomított cukrok és fehér lisztek), könnyen felszaladnak rád a kilók ilyenkor. De ha friss, teljes értékű ételeket fogyasztasz, ez az időszak lesz az, ami építi a testszöveteket, megerősíti az immunrendszered és ellenállóvá teszi a szervezeted.

Vajon akkor mi az oka annak, hogy gyakran gondolunk úgy a télre, mint a gyenge immunrendszer, a sok megfázás-köhögős megbetegedés, az influenza időszakára? Hát persze, hogy a válasz az étkezésben rejlik: az évszázadok alatt kialakult szokásaink: a téli ünnepek túl-evése, a nehéz, zsíros ételek fogyasztása, a karácsony előtti rohanásban elfogyasztott túl sok junk-food (tápanyagban szegény, “töltelék-étel”) az, ami gyengíti az immunrendszerünket.

Különösen fontos tehát, hogy a hideg évszakokban frissen főzött, egészséges ételeket fogyasszunk, kerüljük a túl-evést és ragaszkodjunk az ájurvédikus napi rutinhoz az elegendő pihenéssel és aktív testmozgással, ezáltal táplálva testet és lelket.

2. Itt az ideje a rasayana (fiatalító) szertartásoknak

Az őszi és tavaszi hónapok alkalmasak a leginkább a méregtelenítésre, a tisztításra, a tél pedig a teljes szervezet táplálásáról szól, a belső szövetektől és szervektől kezdve a bőrön, hajon és körmökön át. Mivel ebben az időszakban az emésztés tüze magasabb, az elfogyasztott gyógynövények hasznosulása sokkal jobb. A rasayana az ájurvéda 8 tudományága közül a fiatalság megőrzésével foglalkozik. Ezen terápiák célja a szövetek (dhatuk) megtisztítása a salakanyagoktól, a test megújítása, megfiatalítása. Jó hatással van a memórára, megújítja az agy sejtjeit, felturbózza az immunrendszert, megvédi a szervezetet a betegségektől, támogatja a külső megjelenésünk és szellemi kapacitásunk fiatalon tartását.


Ha szeretnéd te is kihasználni ezt az időszakot, hogy megalapozd egész éves jól-létedet, megszabadulj néhány plusz kilótól és az egészségügyi problémáid nagy részétől, gyere el panchakarma terápiánkra, ahol indai szakmasszőrünk vár téged!


3. Edd magad egészségesre!

Válaszd a helyi termelőktől származó, bio, friss, könnyen emészthető, teljes értékű és feldolgozatlan ételeket. Fogyassz hüvelyeseket (lencse, bab, csicseriborsó), teljes kiőrlésű gabonákat.

4. Kerüld el a nehezen emészthető ételeket!

A feldolgozott, konzerv, fagyasztott, előre csomagolt ételekben kevés az életerő (prána), és a testszövetekben méreganyagokat (ama) halmoznak fel. Például az előre elkészített ételek – hosszú időn keresztül tárolva – oxidálódnak, és elfogyasztva szabad-gyököket építenek a testünkben.

Kerüld az ételmaradékok, termesztésük során vegyszerrel kezelt, vagy tartósítószerrel “dúsított” ételek fogyasztását, mert ezek túlságosan igénybe veszik a szervezetedet, gátolják a keringés szabad áramlását, lomhaságot okoznak és elnehezítik a testet.

Tovább tartózkodj a hideg ételektől és italoktól is, mivel kioltják az emésztés tüzét!

5. Az őszi időszak vata dominálta diétája után itt az ideje a kapha étkezésnek

A hideg, száraz és szeles őszi, kora téli vata-emelkedéssel járó időszak édes, savanyú és sós ételei táplálják és egyensúlyba hozzák a testet, főleg, ha kevés fanyar, keserű és csípős ételt fogyasztasz.

Amit beállít a kapha időszak (Európában ez rendszerint januárban kezdődik), a fanyar, keserű és csípős ételek az ajánlottak, mivel ezek segítik a kapha túlzott felhalmozódását. Ezen étrend könnyű, száraz, könnyen emészthető és melegítő hatású élelmiszerei kiegyensúlyozzák a kapha egyébként nehéz, nedves, hűvös és nyálkás tulajdonságait.

Természetesen saját testtípusod (dósád) szerinti ajánlás is nagy szerepet játszik, figyelj arra, hogy ezeknek megfelelően tartsd egyensúlyban a táplálkozásod. Azoknak, akiknél a vata elem a dominánsabb, óvatosnak kell lenniük a fanyar, keserű és csípős ételek fogyasztásával. A pitta-típusúaknak a fanyar és a csípős ételeknél kell megtalálniuk az egyensúlyt.

6. Legyen napi rutinod!

Összevissza, egyensúly nélküli napi rutin gyorsan megbosszulja magát: a bala, az erő és az immunrendszer hamar felborul. Rendszertelen étkezéssel, sok stresszel, folyamatos fáradtsággal, késői éjszakákba nyúló munkáórákkal, éjszakai alvás helyett napközbeni szundításokkal felborítod a tested egyensúlyát, az emésztés számára kiszámíthatlan a napi rendszer, mindez pedig nagy kihívás elé állítja az immunrendszeredet is.

Annak érdekében, hogy a szervezet védekezőképessége működni tudjon, az emésztés és más testi funkciók ritmusa fenntartható legyen, találj rá egy számodra fenntartható életvitelre: megfelelő mennyiségű alvás (éjszaka), rendszeres (nem túl késői) étkezések, testmozgás.

7. Pihenj!

A tél a befelé fordulás időszaka. A nappalok rövidebbek, az éjszakák hosszabbak, a természet is nyugovóra tért. Használd ki ezt: add meg az elmédnek, a testednek a pihenés lehetőségét. Feküdj le korábban, és életerősebben, kipihentebben ébredsz.

Mégis, ne ess túlzásba! Amikor a kapha elem befolyása erőteljesebbé válik (a késő téli hónapoktól), figyelj, hogy ne légy túlságosan elnéző magaddal szemben: a késői elalvás, sokáig lustálkodás, a túlzásba vitt finom falatok tompaságot és letargiát okoznk, az ama (a betegségek kiinduló magocskái, a méreganyagok) felhalmozódik.

8. Egyensúly!

Januártól kezdve a kapha befolyás (nehéz, tompa, lusta) kiegyensúlyozása a feladatunk.

  • Állj fel a kanapéról és légy aktív, mozogj
  • Sétálj a friss levegőn, csak arra figyelj, hogy öltözz fel rétegesen
  • Keress új tevékenységeket, érdeklődési területeket, amikben örömödet leled
  • Reggel kelj korán (lehetőleg 6 óra előtt), és igyekezz a telefonod “szundi” funkcióját nem használni, ne lustálkodj

9. Fűszerezz!

A fűszerekkel nemcsak csodás ízt adsz az ételeknek, de gyógyhatásuk is van: antibakteriális és vírusölő tulajdonságokkal is rendelkeznek például.

Az olyan fűszerek, mint például a gyömbér, a fekete bors, kurkuma, római kömény, koriander és a fahéj adják a fanyar, keserű és csípős ízeket, amik egyensúlyozzák a kaphát.


Immunrendszer-turbózó fűszermix

Hozzávaló:

  • 6 rész édeskömény, őrölve
  • 6 rész kurkuma por
  • 3 rész koriander por
  • 3 rész római kömény, őrölve
  • 1 rész őrölt fekete kömény
  • 1 rész gyömbérpor
  • ¼ rész fahéj, őrölve

Mire használd?

  • Levegőtől elzárt üvegben, napfénytől védve tárold
  • Ha főzéshez használod, hevíts kókusz- vagy szezámolajat, szórd bele a fűszerkeveréket, és amint megérzed a fűszerek aromáját, azonnal vedd le a tűzről az edényt, mert könnyen megégnek. Majd add hozzá a többi hozzávalót
  • Használhatod dhal fűszerezésre, párolt zöldségek vagy gabonák/rizs fűszerezésére (de egy étkezésnél ne fűszerezd valamennyi ételt ezzel, mert túl sok lesz, felborul az ízharmónia, minden ugyanolyan lesz)
  • Levesek, mártások ízesítésére is kiváló

Szeretettel, Gizi ❤️

Forrás: www.maharishi.co.uk


© Copyright 2020 Ramadasa Yoga és Ájurvéda

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet…

Június ájurvéda: hőségre fel!

Június ájurvéda: hőségre fel!

Túrd elő a szekrényből a strandpapucsot és az ujjatlan pólókat! Itt a nyár! Ahogy az idő egyre melegebb lesz, a nap...

Kövess minket!

Tetszett a bejegyzés? Ha szeretnél más hasonló jellegű írást olvasni hétről-hétre, jógáról, meditációról, ájurvédáról, egészséges és tudatos életmódról, íratkozz fel rendszeres leveleinkre. Állandóan frissülő egyéb tartalmainkat pedig kövesd a Facebook és Instagram oldalunkon, vagy jógázz velem a Ramadasa Youtube csatornáján.

GDPR hozzájárulás

Köszönjük szépen! A postafiókodba most levelet küldtünk, kérlek olvasd el és véglegesítsd a feliratkozási szándékodat.