Női sutyorgó: mindent a ciklustudatos gyakorlásról

Ciklustudatos jóga

Written by Sebők-Vakulya Gizella

Szia, Gizi vagyok a Ramadasa Yoga Studio alapítója. Azért vagyok itt, hogy segíthessek Neked eligazodni azon az úton, amit már bejártam és hogy hozzásegíthesselek egy boldogabb, teljesebb élethez. Örülök, hogy itt vagy!

május 3, 2020

Gondoltál már valaha arra, hogy milyen kíméletlenek vagyunk mi Nők magunkkal szemben (vagy jobban mondva, milyen kíméletlen a társadalom velünk szemben)? Ugyanazt a teljesítményt várjuk el az év minden napján, hétköznap, hétvégén, télen és nyáron egyaránt. De lehet ezt elvárni egy olyan lénytől, aki a ciklikusságra lett teremtve? Ez pont olyan, mintha mindig azt akarnánk, hogy süssön a Nap, ne legyen éjszaka….

Saját életem példája azt mutatja, hogy jó sok évet tud leélni az emberlánya e nélkül a tudatosság nélkül (mondjuk úgy 38-at legalább….). Igazából „szerencsésnek” vagyok mondható, mert soha nem okozott nagyobb problémát a „nehéz napok” megélése, nem jelentkezett extrém fájdalom, kicsit morgós és hisztis voltam előtte pár napig, de kb. ennyiben le is tudtam. Így utólag visszatekintve azért volt ezer jele annak, hogy a menstruációs ciklusom 28 napján belül más-más fázisokat éltem meg, de hát nem értem én rá azzal törődni… Szó szerint… Rohantam az élettel együtt, magamra ilyen tudatossággal soha nem gondoltam, egy robotnak tekintettem a külső burkomat és a benne működő szerkezetet: bekapcs és működik. Éveken keresztül jógáztam úgy, hogy minden nap ugyanazt vártam el magamtól: ugyanazt az intenzitást, ugyanazt a lángot és kedvet.

Kislányom születése után azonban sokkal érzékenyebb és tudatosabb lettem a saját testemben zajló változásokra is. Azt mindig is tudtam, hogy a Telihold hatással van rám, de most kicsit jobban beleástam magam, hogy miért és milyen irányban. Elkezdtem naplózni a ciklusomat, melyik napot milyennek élem meg, és ugyanazt tettem a Hold fázisainak megfelelően is. Megfigyeltem magamon, hogy mik és hogyan motiválnak a jógázásra, melyik gyakorlatokat csinálom szívesen, melyeket hanyagolom. Valahogy megértem erre a tudatosságra.

Csodálatos és bonyolult szerkezet a NŐ, imádnivaló minden porcikánk és minden hangulatunk. Az, hogy ennyire szépen összhangban tudunk működni a természettel, még csodálatosabb dolog: a Hold ciklusai egy az egyben megjelennek a női ciklusunkban. Ha teljes a harmónia, Teliholdkor ovulálunk, Újholdkor menstruálunk (persze ha nincs ennyire összhang közötted és a Hold között, akkor sincs semmi probléma, szervezeted picit több enerigát tol bele a dolgokba, ennyi). Én az elmúlt években például azt is megfigyeltem magamon, hogy időnként szabályosan beáll így a ciklusom, és pont az lesz a végeredménye, hogy teljesen harmóniában vagyok a természettel, beáll a fentebb írt egyensúly, sokkal kreatívabb és teremtőbb hangulatban vagyok. Időnként pedig (amikor valami változás van az életkörülményeimben, kicsit stresszesebb vagyok stb), jönnek a megnyúlt vagy lerövidült ciklusok, totál káosz lesz, és most már erre is tudatosan figyelek, hiszen ez is egy jelzés a szervezetemtől, hogy valami nincs rendben.

Az ájurvéda 6 évszakot különböztet meg, ami kötődik ahhoz, hogy ennek az ősi tudománynak India a bölcsője, más földrajzi elhelyezkedéssel, mint kis hazánk. Ha már olvasgattál itt a blogon, biztosan találkoztál a havi ájurvéda tippeket tartalmazó írásommal, aminek pont ez az alapja: a különböző évszakok más-más életstílust, más étkezési szokásokat és más jógagyakorlást vonzanak magukkal.

Ha alaposan megvizsáljuk ennek a 6 évszaknak a jellemzőit, eléggé átfedésben vannak a női ciklus 6 szakaszával, amik pedig a Hold fázisaival vannak összefüggésben.

Mi ez a 6 évszak?

 • Tél (kb. január közepétől március közepéig)
 • Tavasz (május közepéig)
 • Nyár (július közepéig)
 • Késő nyár (szeptember közepéig)
 • Ősz (november közepéig)
 • Kora tél (januárig).

Az időjárás változása magával hozza bizonyos dósák (váta, pitta vagy kapha) dominanciáját egyes évszakokban (az őket alkotó 5 elem és a gunák összetettsége miatt), amelyek az egyensúly felborulásához vezetnek: ilyenkor tudatosan (és tudatalattinkra támaszkodva ösztönösen) törekednünk kell arra, hogy apró életmódbeli és étkezési változtatásokkal újra visszatérjünk az egyensúlyi állapotunkhoz.

Hogyan néz ki a nők hormonális ciklusának 6 szakasza?

Sokan elsősorban a menstruációra helyezik a hangsúlyt, pedig ennél sokkal bonyolultabb összjáték történik a női testben: mindig megújuló, ciklikusan visszatérő minta alkotja azt a kb. 28 napos időszakot, amikor természetesen számtalan testi-lelki és hormonális változás történik meg bennünk: a kopár télből virágzó tavaszba fordul át testünk, felkészül a befogadásra, termékennyé válik, majd megkezdődik a „hanyatlás”, a be nem ért gyümölcs lassan lepottyan. Ám a fogamzásgátló tabletta ebbe a szép motívumba alaposan belerondít: kívülről, mesterségesen mondja meg, mikor minek kell történnie….

 • vérzés napjai (1-5. nap)
 • vérzés utáni napok (6-12.nap)
 • ovulációt megelőző felkészülési időszak (12-16. nap)
 • ovuláció (12-16. nap)
 • ovuláció utáni erővel teli napok (15-24. nap)
 • készülődés az elengedésre (24-28. nap)

Miért tölt be fontos szerepet a Hold az életünkben?

A Hold hatása életünkre vitathatatlan. Olyannyira, hogy aligha lehetne egyáltalán élet a Földön, ha a Hold gravitációs hatása nem tartaná éppen ezen a keringési pályán Földünket, a Hold ereje nélkül a Földön kesze-kuszává válna az éghajlat és kiszámíthatatlanná a természeti hatások.
A Hold emberekre gyakorolt hatása is létfontosságú, és különösen nagy hatással van az érzékeny, törékeny, az életet dajkáló nőre, hiszen a Hold a női energiák szimbóluma. Érdemes megfigyelni, hogy a Te életedben hogyan jelennek meg a Holdfázisok előhívta hatások.

A Hold 29,5 naponként újul meg (ugye, milyen érdekes?). 4 nagyobb Holdfázist, és 4 közbe eső fázist különböztetünk meg.

 • Újhold: kiváló lehetőség arra, hogy valami újba kezdjünk, nyitottság és befogadókészség jellemzi ezt az időszakot (ez felel meg a menstruáció időszakának)
 • Növekvő sarló: energiával teli napok, kifejezetten alkalmas arra, hogy megtevezzünk, elindítsunk
 • Első negyed (Félhold): a lendületes kezdet után jön a döntések fázisa: még mindig enerigánk teljében, de már higgadtabban és megfontoltabban üzemelünk
 • Növekvő Telihold (hasas Hold): az előző aktív és energikus napok után, lassan kezdj el azon gondokodni, hogyan jutalmazod meg magad: dőlj hátra, és nézd, hogy milyen fantasztikus napok és teljesítmények vannak mögötted
 • Telihold: élvezd a ragyogó Hold fantasztikus női energiáit, ünnepelj. Ne felejtsd el, hogy összes teljesítmény mögött Te állsz: kapcsolódj saját magadhoz, hogy felkészülj az előtted álló napokra (ovuláció időszaka)
 • Fogyó Hold: lassan látszódnak az árnyékok, érdemes megállni a nagy ünneplés után, és magadban átgondolni, miket terveztél, és most meddig jutottál
 • Utolsó negyed: a Hold energiája csökken, itt az ideje az elengedésnek: mindent, ami visszatart, ami negatív töltetet ad az életednek
 • Csökkenő Félhold (balzsamos Hold): végy egy mély levegőt, és hunyd be a szemed. Légy kedves magadhoz, nemsokára új lehetőségek nyílnak meg előtted

A természet csodája, hogy a nők teste újra és újra felkészül egy új élet befogadására, hogy be tudja teljesíteni a rá ruházott feladatát és kötelességét: gyermeket szülni. Ha összevetjük az évszakok változásait, ahogy a terméketlen, alvó természetből virágba boruló tavasz, viruló és termő nyár, majd hanyatlásnak induló ősz lesz, és mindezt még megspékeljük a Hold elfogyó és újra töltődő alakjaival, és a hozzá kapcsolódó enerigatöltettel, nem is olyan nehéz megtalálni a párhuzamot, ugye?

Hogyan egyeztessem össze mindezt a jógagyakorlásommal?

Szóva,l ha csak azt nézem hány faktort kell figyelembe venni (évszak, holdállás, saját menstruációs ciklus), és még a rendelkezésre álló szabadidőt is bele kell kalkulálni, a helyzet nem is olyan egyszerű 🙂

Mivel a menstruációs ciklusunk nagy valószínűséggel nem követi a Hold fázisokat (de ez is megvalósítható tudatos, természetközeli élettel!), így az én javaslatom elsősorban az évszaknak és a saját ciklusodnak megfelelő gyakorlás összeegyeztetése. Ha ebben tudatos vagy, és összhangra találtál magaddal, akkor érdekes lehet a Hold fázisokat is hozzákapcsolni.

Jóga a menstruáció alatt, amikor még a fagyos tél az úr (azaz a női lét tele)

Hormonjaid béka feneke alatt, te nyűgös és rossz kedvű vagy. Ne is erőltess semmit, nyújtó-pihentető pózok jöhetnek, hogy újra erőre kapj. Pihe-puha relax pózok, meditáció, sok-sok savászana.

Follikuláris szakasz, amikor beköszönt a tavasz

A hormonszint még mindig alacsony, de a megelőző napok depis hangulata már a múlté. Sokkal nyitottabb vagy, érdemes olyan gyakorlással próbálkoznod, ami feszegeti kicsit a fizkai határaidat, próbálj ki új pózokat.

Ovuláció szakasza: kicsattanó erő napjai

Vess be mindent, hiszen a hormonok maximális szinten tombolnak, jöhetnek az izzasztó alakformáló órák, tedd próbára a kitartásodat.

Luteális szakasz: átmenet az indián nyárból a hideg őszbe

Általában 10-15 napig tart, és lényegében ugyanazzal az energiával kezdődik, amit az ovuláció időszakában megtapasztaltál, töretlenül nyomod a legkeményebb edzéseket. De vedd észre, hogy pár nap után túl sok lesz már ez a tempó, vegyél vissza, keress megnyugtatóbb, lazítóbb gyakorlatsorokat. Hallgass saját belső hangodra, hogy mi esik jól. A szakasz vége felé beköszöntenek a PMS tünetei: hangulatingadozás, puffadás, feneketlen étvágy. Nyugodtan válts át egy testet-lelket símogató és kényeztető, lazító pózokkal teli macskás nyújtózós ászanasorra.


Az egyik legegyszerűbb tanács, amit adhatok, hogy vegyél a kezedbe egy füzetet és egy tollat, és jegyezd fel, hogy Te hogyan érzed magad az elkövetkező egy hónapban: figyeld meg a hangulatodat, az érzelmeidet, mennyire tudod kezelni a stresszes helyzeteket, mennyire kívánod az emberek társaságát, milyen fizikai tüneteket veszel észre magadon.

Egy hónap után sokkal jobban fogod ismerni saját magad, mint bárki más, és arra is rájössz, hogy Neked mi esik jól. És ha épp kedvenc edződ alakformáló workshopot. tart, amire olyan jó lenne elmenni, mert indjárt itt a nyár, meg úgy egyébként is, de pont a menstruációd időszakára esik, és semmi kedved megmozdulni: hát hagyd ki!

Ha pedig mégis mozognál, itt egy könnyed gyakorlatsor a nehéz napokra:

Csak azt tedd, ami Neked jól esik! ❤️

Szeretettel ❤️,

Gizi

Tetszett a bejegyzés? Ha szeretnél más hasonló jellegű írást olvasni hétről-hétre, jógáról, meditációról, ájurvédáról, egészséges és tudatos életmódról, íratkozz fel rendszeres leveleinkre. Állandóan frissülő egyéb tartalmainkat pedig kövesd a Facebook és Instagram oldalunkon, vagy jógázz velem a Ramadasa Youtube csatornáján.

© Copyright 2020 Ramadasa Yoga és Ájurvéda 2020

Tetszett a bejegyzés? Ha szeretnél más hasonló jellegű írást olvasni hétről-hétre, jógáról, meditációról, ájurvédáról, egészséges és tudatos életmódról, íratkozz fel rendszeres leveleinkre. Állandóan frissülő egyéb tartalmainkat pedig kövesd a Facebook és Instagram oldalunkon, vagy jógázz velem a Ramadasa Youtube csatornáján.

© Copyright 2020 Ramadasa Yoga és Ájurvéda 2020

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Ez is érdekelhet…

Ezért vidd kondizni a talpad!

Ezért vidd kondizni a talpad!

Talán számodra is ismerős érzés, hogy reggel az ágyból kikelve mintha összetört üvegcserepeken mászkálnál. Vagy a nap...

Kövess minket!

Tetszett a bejegyzés? Ha szeretnél más hasonló jellegű írást olvasni hétről-hétre, jógáról, meditációról, ájurvédáról, egészséges és tudatos életmódról, íratkozz fel rendszeres leveleinkre. Állandóan frissülő egyéb tartalmainkat pedig kövesd a Facebook és Instagram oldalunkon, vagy jógázz velem a Ramadasa Youtube csatornáján.

GDPR hozzájárulás

Köszönjük szépen! A postafiókodba most levelet küldtünk, kérlek olvasd el és véglegesítsd a feliratkozási szándékodat.