Szeptemberre hangosan roppan talpunk alatt a kifakult fű, a természet zöldje halványodni kezd. A reggelek és az esték hűvösek már, és előkerül a meleg pulcsi a szekrényből. Bármennyire is szeretnénk, a nyár nem tart örökké. Bár nap közben még lehet, hogy izzadunk, de nap már máshogy süt, kevésbé ragyogó, és a sötétedés is hamarabb jön. A szabad és gondtalan nyári napok után több fókusz kerül újra a munkára, elkezdődik az iskola, a nagy szabadság után újra kicsit zártabbnak tűnik a világunk: otthon-munka/iskola/óvoda-vásárlás háromszögekben futjuk a napokat.
Számos rutinunkat kell újra kialakítani, hogy hatékonyak legyünk, és egy kicsit nosztalgikus hangulat is úrrá lesz rajtunk: gyerekkorunktól kezdve ismerős az új tanévkezdés izgatott zsizsgése, új feladatok és különórák, új célok és lehetőségek között lavírozva töltjük az első pár hetet.
De ne hagyjuk figyelmen kívül, hogy mint minden átmenti hónap, a szeptember is változást hoz az életünkbe: befelé indulunk. Mindezt visszatükrözi a természetben tapasztalható elmúlás, a felkészülés a sivárabb és hidegebb napokra. Ha az egészségünket nézzük, gondolkozzunk hosszú távon: az ellenálló képességünk és immunitásunk megőrzése érdekében készüljünk már most a téli időszakra.
A testünk még lehet, hogy a nyári üzemmódban él: rövidnadrág és szandál teszi ki ruházkodásunk, elménk is ragaszkodik még a könnyed nyári életérzéshez. De a hirtelen beálló hőmérséklet-csökkenés, a fázós reggelek és esték azt jelzik, hogy a szervezetünket megfelelően felkészítve kell fogadnunk az évszakváltást, és némi óvatosságra van szükségünk, ha nem akarunk meghűlni.
Mit mond az ájurvéda?
Az alapelemek közül a váta az, ami most az időjárás változásával együtt előtérbe kerül: a levegő elem minden tulajdonságával (száraz, mozgékony, könnyű).
Megfelelő hidratáltság hiányában emésztési problémák, puffadás és étvágytalanság jelentkezhet. Az új projektek, feladatok miatti izgalmak csak tetézhetik a székrekedéses problémákat, ezért érdemes odafigyelni az elegendő mennyiségű folyadék fogyasztására és a savanyú íz dominanciájára (a savanyú minőség segíti az emésztőrendszert). A télre való felkészülés természetes velejárója, hogy a szervezet „szigetelést” épít: növeli a védő zsírréteg vastagságát, emiatt kalóriadúsabb ételekre és édesebb ízekre vágyunk. Mértéket tartva ugyan, de engedj ennek: táplálóbb, laktatóbb ételek kerüljenek az asztalra. Ha ilyenkor kezdenél fogyókúrába, vagy továbbra is a nyári, könnyedebb étkezést részesítenéd előnyben (sok nyers zöldfélével, könnyedebb szénhidrátokkal), akkor előfordulhat, hogy idegesebbnek és nyugtalanabbnak érezheted magad.
Ha az alaptermészeted szerint váta, vagy váta-pitta jellemzőid vannak, akkor ezt az időszakot nehezebben viseled, hiszen a természet tovább erősíti a számodra kedvezőtlen hatásokat (hideg, száraz és levegős/szeles). A Pitta típus számára a nyári forróság után a csökkenő hőmérséklet szinte megváltást hoz, újra jobban kezdik érezni magukat a bőrükben. Az egyébként kicsit lusta kapta típusúak számára az ősz az energiák időszaka: használd ki. légy aktív, mielőtt lecsap rád a „téli álom”.
Ahogy a természetben is a szárazság lesz domináns, úgy „zsugorodunk” mi is ebben az időszakban: kiszárad a bőr, a haj, az ízületek kicsit „nyikorgósabbá” válhatnak. A meleg olajos masszázs időszaka beköszöntött, ami nemcsak a bőrnek nyújt segítséget, de nyugtatja az idegeket és erősíti az immunrendszert.
Az elmúló természetben való séta, a sárguló és lehulló falevelek látványa segít abban, hogy a környezetünk változását szemlélve megéljük a szerveztünkben lezajló változásokat is.
Erre figyelj az étkezésedben szeptemberben
Nem véletlenül jelenik meg nálunk az ősz egyik gyümölcseként az alma: étvágygerjesztő hatású (tehát segíti az emésztési problémák nyomában megjelenő étvágy-panaszokat). Hűsítő és enyhén hashajtó jellegeként gyengéden segít megtisztítani a szervezetet a nyári időszak minden „maradékától”.
A gyökérzöldségek, a burgonya és az édesburgonya, a frissen aratott gabonák, mint a zab és a köles kiadósabbá teszik az étkezésünket, de nem nehezítenek el. Az olajos magvakban mint pl. a dióban, a szezámmagban, valamint a datolyában megjelenik az a tápláló édes minőség (az ojas), ami kényeztetést jelent, másrészt pedig jótékonyan „olajozza” belülről az emésztőrendszert.
Észrevetted már, hogy a gombás, hagymás és fokhagymás ételek igazán ilyenkor ősszel esnek jól? A váta által magával hozott ideges, nyugtalan minőség ellen ezeknek a (föld jegyű) ételeknek a lehúzó, megnyugtató hatása egyfajta csodaszerként működik. És milyen jó is az, amikor egy kiadós őszi séta után, saját szedésű gombából készül az ebéd (természetesen csak azokat szedd le, amiről biztosan tudod, hogy ehető, és mindenképpen vizsgáltasd be gombaszakértővel, mielőtt elfogyasztanád!).
Az ájurvéda szerint nem fogyasztunk az étkezésekhez nagy pohár hideg vezet, mert kioltja az emésztés tüzét (Agni), de az őszi száraz időszakban semmiképpen ne üljön ki kiszáradva, száraz szájjal enni: nedvesítsük meg nyálkahártyánkat néhány korty vízzel, ez segít az emésztéshez szükséges nyál és emésztőnedv termelődésében is.
Bár a túl sós étkezés semmiképpen sem javasolt, ilyenkor egy meleg miso leves (szójaszósszal, tengeri algával – nori, és pl. gyökérzöldségekkel) nagyszerű vacsora lehet. Sótartalma segíti a folyadékháztartásnak megtartani a folyadékot, a leves híg leve pedig utánpótlást biztosít ehhez. De ugyanilyen jó választás lehet egy sűrűbbre főzött zöldségleves is.
Ősszel a keserű, fanyar, könnyű és hideg ételeket kerüljük (nyers saláták, hideg gyümölcslevesek vagy tejberizs hidegen). Helyette részesítsd előnyben a meleg, olajosabb és táplálóbb ételeket.
Fűszer- és gyógynövények ősszel
Habár ma már a mályvacukor csak a nevében utal a mályvára, de jó tudni, hogy az eredeti összetevője, a fehér mályva gyökerének kivonata hatékonyan (ami egy csúszós, nyúlós anyag egyébként) használható emésztési és bélproblémák ellen, valamint a száraz köhögés és egyes megfázásos tünetek kezelésére, – egyszóval az őszi időszak nagyszerű segítője lehet.
A melegítő hatású fűszerek, mint pl a bors, gyömbér, fahéj használata javasolt az ételeinkben. Alvásproblémák, általános idegesség, feszültség ellen próbáld ki, hogy szerecsendiót reszelsz egy pohár meleg (növényi) tejbe elalvás előtti italként.
Elő a nagy űrtartalmú teásbögrékkel, és kortyolgass el munka közben vagy után egy finom, kiegyensúlyozó teát, és ne felejtsd el kihasználni a nap utolsó melengető sugarait sem: irány a természet – töltődni.
0 hozzászólás