Miért vállalunk be olyat nyaraláskor, ami máskor eszünkbe sem jutna?

Sigiriya Sri Lanka Oroszlán szikla

Written by Sebők-Vakulya Gizella

Szia, Gizi vagyok a Ramadasa Yoga Studio alapítója. Azért vagyok itt, hogy segíthessek Neked eligazodni azon az úton, amit már bejártam és hogy hozzásegíthesselek egy boldogabb, teljesebb élethez. Örülök, hogy itt vagy!

január 30, 2023

Olvasási idő: 3 perc

Sri Lanka egyik legtöbbet látogatott turista látványossága az Oroszlán Szikla, azaz a Sigiriya. A világörökség részét képezi, a helyiek a „világ nyolcadik csodájának” nevezik az ősi palota- és erődkomplexumot, amely nagy régészeti jelentőséggel bír.

Az impozáns látványt nyújtó, narancssárgás színű szikla megkapó látvány, amelyet pl. az Ázsia Express valamelyik adásában Ördög Nóra is meghódított. A Sigiriya sziklafennsík az ország közepén, egy kialudt vulkán magmájából alakult ki, 200 méterrel magasabb, mint a környező dzsungel. Látványa a természet és az emberi képzelet egyedülálló harmóniájával ámulatba ejti a látogatókat.

Valóban megéri felkeresni, bejárni és ámuldozni, de már maga a szabályos vonalakkal tagolt palotakert ösvényei, a csodás vízi kertek, apró szökőkutat útvesztői is komoly gyalogtúrát jelentenek az amúgy nem túl sportos turistáknak, főleg a megszokottól eltérő páratartalom és hőmérséklet mellett. Aki a szikla megmászására vállalkozik, számoljon arra, hogy nem lesz könnyű menet. Ott jártunkkor furcsa volt látni a sok ziháló, nyúzott és kimerült látogatót, akik egyetlen fotó erejéig ugyan, de bevállalták a meredek utat az 1200 lépcsővel.

Fotó: www.annees-de-pelerinage.com

Vajon az a többlet erőfeszítés, amit megteszünk ilyenkor a családi emlékkönyvbe szánt fotó kedvéért, nincs bennünk egy unalmas novemberi hétvégén is, amikor a szabályos úthálózattal tarkított kertváros járdáit koptatva, vagy a közeli kiserdő ösvényét baktatva tehetnénk lépéseket saját egészségünkért?

Mit érdemes tudni a Sigiriyáról?

Az erődkomplexum egy romos palota maradványait foglalja magában, amelyet kiterjedt erődhálózat, hatalmas kertek, tavak, csatornák, sikátorok és szökőkutak vesznek körül. Az ie. 3. században kolostorként szolgált, majd királyi rezidencia lett belőle, Kasyapa király jóvoltából. Halála utána 14. századig ismét buddhista kolostorként funkcionált.

fotó: www.annees-de-pelerinage.com

Nevét az északi bejáratot őrző hatalmas szikla oroszlánról kapta, amelynek ma már csak a mancsai maradtak fent. A királyi lakhely emlékét gyönyörű freskók őrzik, amelyek a női szépséget ünneplik és hihetetlen történelmi jelentősséggel bírnak.

Fotó: www.annees-de-pelerinage.com

A másik látványosságot az ún. Tükörfal adja. A király hiúságát legyezve ezt a sziklafalat tükör fényességűre csiszolták, hogy csodálhassa benne magát. A palota látogatóinak versei és feliratai díszítették, amelyek közül a legrégebbi a 8. századra vezethető vissza. Ma már természetesen tilos a falra festeni.

Tetszett a bejegyzés? Ha szeretnél más hasonló jellegű írást olvasni hétről-hétre, jógáról, meditációról, ájurvédáról, egészséges és tudatos életmódról, íratkozz fel rendszeres leveleinkre. Állandóan frissülő egyéb tartalmainkat pedig kövesd a Facebook és Instagram oldalunkon, vagy jógázz velem a Ramadasa Youtube csatornáján.

© Copyright 2020 Ramadasa Yoga és Ájurvéda 2020

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Ez is érdekelhet…

Ezért vidd kondizni a talpad!

Ezért vidd kondizni a talpad!

Talán számodra is ismerős érzés, hogy reggel az ágyból kikelve mintha összetört üvegcserepeken mászkálnál. Vagy a nap...

Az égbe vezető lépcsősor

Az égbe vezető lépcsősor

Olvasási idő: 3 perc Már régóta rendszeres jógagyakorló voltam, és ismerkedtem a meditációval, tanultam mesterektől...

Kövess minket!

Tetszett a bejegyzés? Ha szeretnél más hasonló jellegű írást olvasni hétről-hétre, jógáról, meditációról, ájurvédáról, egészséges és tudatos életmódról, íratkozz fel rendszeres leveleinkre. Állandóan frissülő egyéb tartalmainkat pedig kövesd a Facebook és Instagram oldalunkon, vagy jógázz velem a Ramadasa Youtube csatornáján.

GDPR hozzájárulás

Köszönjük szépen! A postafiókodba most levelet küldtünk, kérlek olvasd el és véglegesítsd a feliratkozási szándékodat.