Semmi nem melegít át és táplál jobban egy hideg napon, mint egy tányér forró, ízletes leves. Egyszerűen elkészíthetőek, táplálóak, könnyen emészthetőek, és ideális vacsora lehet, ahogyan azt az ájurvédikus szakemberek tanácsolják. Mindenki könnyen megtalálhatja a számára megfelelő alapanyagokat egy jó leves elkészítéséhez: szezonális zöldségfélék, gabonák, tészta, bab, dhal vagy lencsefélék, fűszerek.
Néhány szó az emésztésről
Az ájurvéda szerint nem csak „az vagy, amit megeszel”, hanem az is, ahogyan megemészted azt.
Számos kutató (ájurvédikus és nyugati orvosok is) bebizonyították, hogy az általános egészség az emésztésnél és a belek egészségénél kezdődik. Az ájurvédának számos eszköze van arra, hogy az emésztés erős és kiegyensúlyozott legyen. Különféle étrendkiegészítőt javasol (testtípusnak, időszaknak és állapotnak megfelelően), mint pl. a Triphala (természetes étrendkiegészítő: 3 indiai gyümölcs szárított-porított formában) , ami segít fenntartani az emésztés tüzét. És ez miért fontos? Azért, mert ha jól működik az emésztésünk, ez a „tűz” segít eltávolítani a méreganyagokat és létrehozza az ojast. A ojas az élet alapja, az élet fenntartásáért és az életerőért felelős folyadék.
Citromos vöröslencse leves
- 2 sárgarépa, reszelve
- 5 gerezd fokhagyma
- 1 citrom reszelt héja és leve (kezeletlen héjú legyen!)
- 1,5 bögrényi vörös lencse (2,5 dl bögrével mérve)
- 1 fej vöröshagyma, reszelve
- 1 tk curry por
- 1 tk római kömény
- só, bors ízlés szerint
- 1 ek olívaolaj
A lencsét alaposan lemossuk. Az olívaolajon a répát és a hagymát picit megdinszteljük, mehet hozzá a fokhagymanyomón áttört fokhagyma is. Felöntjük az alaplével, ízesítjük a fűszerekkkel, és 25-30 perc alatt készre főzzük. Ízlés szerint lehet belőle krémlevest is készíteni egy botmixer segítségével (az én verziómban mixelés nélkül készült, elég krémesre főtt a lencse)
© Copyright 2019 Ramadasa Yoga és Ájurvéda
0 hozzászólás