Jóga a nyugat szemüvegén keresztül

Written by Sebők-Vakulya Gizella

Szia, Gizi vagyok a Ramadasa Yoga Studio alapítója. Azért vagyok itt, hogy segíthessek Neked eligazodni azon az úton, amit már bejártam és hogy hozzásegíthesselek egy boldogabb, teljesebb élethez. Örülök, hogy itt vagy!

szeptember 19, 2016

ramadasa_joga
A nyugati ember számára többnyire a jóga egyfajta szelíd testmozgást jelent, mely segítségével hajlékonyabbá, erősebbé válunk és talán valami kikapcsolódást, megnyugvást tudunk megvalósítani a mai rohanó világunkban, még ha csak egy rövid időre is. Sokak számára talán kezdetekben az az elérendő „jógacél”, hogy a különböző videókon látott akrobatikusnak mondható testhelyzeteket fogják megvalósítani kitartó gyakorlásuknak köszönhetően. A célt mindenki saját maga határozza meg, de vizsgáljuk meg egy kicsit autentikusabb szemszögből, hogy mi is valójában a jóga, és mi a jóga igazi célja.

A jóga szó valójában egyesülést, összekapcsolódást jelent.

Szűkebb értelemben egy összekapcsolódás magunkkal, a belső énünkkel, mely által lehetőséget kapunk saját belső önvalónk megismerésére. Ez mit jelent? Az ember folyamatosan keresi, kutatja önmagát ebben a világban. Fontos számunkra a társadalomban betöltött helyünk és szerepünk, hogy miért vagyunk itt, mi a dolgunk az életünkben. A jóga erre a kérdésre keresi a választ és nyújt különböző lehetőségeket, melyek közül csak egy a durva fizikai testünk által való megismerés. A jógagyakorlás során, amit a jógaórák kínálnak, elsősorban erre van lehetőség. Fizikai testünk mozgatása által kezdjük megismerni testünket, kialakul egyfajta test-tudatosság, melyet az elménkkel irányítunk. Az ászanák (testhelyzetek) végzése egyben egy elmefolyamat is, mely által elkezd a jógázó befelé figyelni. Tudatosságát a mozgáson keresztül magára (elsősorban testére, végtagjaira, izmaira) irányítja.

Tágabb értelemben a jóga egyesülést jelent egy magasabb rendező elvvel, kozmikus erővel, amely az egész világunkat mozgatja, és tökéletes rendet kovácsol bennünk és körülöttünk. Ennek megismerése már egy nagyobb kihívás, amely önmagunkon túlmutat, és teljes világunk működésének megértését tűzi ki célul. Erre is kínál a jóga technikákat, melyek már inkább finom fizikai szinten működnek. A pranajama (légző gyakorlatok), a koncentráció, meditáció stb. ugyanolyan súlyú jógaelemek, mint az ászanák, csak már egy mélyebb megértés és tapasztalás lehetőségét kínálják.

Erről talán már kevesebbet hallunk, ha egy jógaórán részt veszünk, bár elengedhetetlen abban az esetben, ha a jógázó önmaga fejlődését és megismerését szeretné megvalósítani. Hogy miért van ez így? A válasz nagyon egyszerű. Mi, akik itt nyugaton születtünk, egy teljesen más vallási és kultúrkörben szocializálódtunk, mint egy Indiában – a jóga szülőhazájában – élő ember. Mi nem szívtuk magunkba az anyatejjel a különböző mantrákat, meditációs és tisztító technikákat, számunkra ez egy teljesen új és ismeretlen terület. Sok esetben inkább felnőttként találkozunk először a jógával, és az első jógaórán még az is kihívást jelent, hogy egyik lábunkat a talajtól megemelve pár másodpercig megtartsuk az egyensúlyunkat, azaz: teljesen máshonnan indulunk. Az alapoktól tudunk azonban építkezni, ami a mi esetünkben a fizikai gyakorlástól indul. Kitartó gyakorlás során szerezzük meg azokat a tapasztalásokat, amelyek elvezetnek majd bennünket a befelé figyelésen keresztül a relaxációig, légzésfigyelésig, meditációig. A jóga egy út, és minden útnak van egy kezdete. A jógaórán való gyakorlás ennek a csodálatos, izgalmas és kihívásokkal teli útnak a kezdete. Rajta keresztül számos élményben lesz részünk és egyre mélyebb és mélyebb dimenzióit tapasztalhatjuk meg a jógának.

Úgyhogy mielőtt a nyakunkba erőltetnénk a lábunkat, érdemes elgondolkodnunk, hogy a mozgáson túl mit szeretnénk a jógagyakorlásunkkal elérni, azaz mi a célunk és hol van számunkra a fókusz, amikor ráállunk a jógaszőnyegre.

Tetszett a bejegyzés? Ha szeretnél más hasonló jellegű írást olvasni hétről-hétre, jógáról, meditációról, ájurvédáról, egészséges és tudatos életmódról, íratkozz fel rendszeres leveleinkre. Állandóan frissülő egyéb tartalmainkat pedig kövesd a Facebook és Instagram oldalunkon, vagy jógázz velem a Ramadasa Youtube csatornáján.

© Copyright 2020 Ramadasa Yoga és Ájurvéda 2020

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet…

Az égbe vezető lépcsősor

Az égbe vezető lépcsősor

Olvasási idő: 3 perc Már régóta rendszeres jógagyakorló voltam, és ismerkedtem a meditációval, tanultam mesterektől...

Kövess minket!

Tetszett a bejegyzés? Ha szeretnél más hasonló jellegű írást olvasni hétről-hétre, jógáról, meditációról, ájurvédáról, egészséges és tudatos életmódról, íratkozz fel rendszeres leveleinkre. Állandóan frissülő egyéb tartalmainkat pedig kövesd a Facebook és Instagram oldalunkon, vagy jógázz velem a Ramadasa Youtube csatornáján.

GDPR hozzájárulás

Köszönjük szépen! A postafiókodba most levelet küldtünk, kérlek olvasd el és véglegesítsd a feliratkozási szándékodat.