Védelem hálójában: a Maha Mrityunjaya Mantra
Kategória: Inspiráló | Mantrák

Ez volt a második olyan mantra, amit hallás után tanultam meg: egy időben sokat jógáztam úgy, hogy valami autentikus indiai zene szólt, miközben mantrákat kántáltak. Volt köztük olyan, amit egyáltalán nem szerettem, a hangzása, és a bennem kelltett érzések kényelmetlenséget okoztak. És volt, amit nagyon szerettem. A Maha Mrityunjaya volt az egyik “kedvenc”. Annyiszor hallottam, hogy lassan-lassan kiértettem a szavakat, és megjegyeztem a szövegét. Amikor erre gyakoroltam az ászanákat, valahogy sokkal könnyebbnek éreztem a folyamatot, magától értetődővé váltak a mozdulataim.

Ez egy gyönyörű mantra, túlmutat a saját kis földi életünkön, és elénk tárja a végtelen Hatalmast, aminek árnyékában eltörpülünk, mint az uborkák 🥒 😀

Maha Mrityunjaya Mantra

Om Tryambakam Yajamahe
Sugandhim Pushtivardhanam
Urvarukamiva Bandhanan
Mrityor Mukshiya Maamritat

ÓṀ a háromszemű (három anyájú) Istenhez imádkozunk,
az erénytől illatozóhoz, a jólét és virágzás adományozójához,
Bár leválasztana, mint egy érett uborkát, a halál kötelékéről,
s helyébe tenné a halhatatlanságot, a végső megszabadulást.

A “Halál felett győzedelmeskedő nagyszerű mantrának” is nevezik, amely nem mellesleg a több ezer éves Védákból származik (három helyen is megtaláljuk: Rigvéda, Jadzsurvéda és Atharvavéda). A mantra Trayambakához, a “három szemű” istenséghez szól, aki Rudra egyik jelzője. Ez utóbbit egyébként később Shivával azonosították. A hagyomány szerint ezt a titkos mantrát Markandeya nevű rishi (bölcs) találta meg és ő ismerte egyedül, amíg egy nap Chandra (Hold-istenség) bajba nem került: Daksha király megátkozta. Markandeya Satinak, a király lányának adta annak érdekében, hogy a halálos átok hatását lelassítsa. Végül Shiva vette át Chandra “pátyolgatását” és a fejére helyezte. Más verziók is léteznek az eredetét illetően, hívják Bija mantrának, Rudra mantrának, amely Shiva úr dühös arcára utal, illetve Mrita-Sanjivini mantrának is.

A mantra megóv bennünket mindenféle fenyegetés ellen és a halál pillanatában megkönnyíti az elengedést, a felszabadulást. A megvilágosodás eléréséért és a karmák megtisztításáért esedezik az elmondója. Végső soron a mentális, érzelmi és fizikai egészség helyreállítója ez a moksha (“felszabadulás”) mantra, a tudatosság átalakítója, fiatalsággal, hosszú élettel és halhatatlansággal ruház fel bennünket.

Szeretettel ❤️,

Gizi


Tetszett a bejegyzés? Ha szeretnél más hasonló jellegű írást olvasni hétről-hétre, jógáról, meditációról, ájurvédáról, egészséges és tudatos életmódról, íratkozz fel rendszeres leveleinkre. Állandóan frissülő egyéb tartalmainkat pedig kövesd a Facebook és Instagram oldalunkon, vagy jógázz velem a Ramadasa Youtube csatornáján.

© Copyright 2020 Ramadasa Yoga és Ájurvéda 2020

0 hozzászólás

GDPR hozzájárulás

Köszönjük szépen! A postafiókodba most levelet küldtünk, kérlek olvasd el és véglegesítsd a feliratkozási szándékodat.