Védelem hálójában: a Maha Mrityunjaya Mantra

Maha Mrityunjaya mantra

Written by Sebők-Vakulya Gizella

Szia, Gizi vagyok a Ramadasa Yoga Studio alapítója. Azért vagyok itt, hogy segíthessek Neked eligazodni azon az úton, amit már bejártam és hogy hozzásegíthesselek egy boldogabb, teljesebb élethez. Örülök, hogy itt vagy!

február 14, 2020

Ez volt a második olyan mantra, amit hallás után tanultam meg: egy időben sokat jógáztam úgy, hogy valami autentikus indiai zene szólt, miközben mantrákat kántáltak. Volt köztük olyan, amit egyáltalán nem szerettem, a hangzása, és a bennem kelltett érzések kényelmetlenséget okoztak. És volt, amit nagyon szerettem. A Maha Mrityunjaya volt az egyik „kedvenc”. Annyiszor hallottam, hogy lassan-lassan kiértettem a szavakat, és megjegyeztem a szövegét. Amikor erre gyakoroltam az ászanákat, valahogy sokkal könnyebbnek éreztem a folyamatot, magától értetődővé váltak a mozdulataim.

Ez egy gyönyörű mantra, túlmutat a saját kis földi életünkön, és elénk tárja a végtelen Hatalmast, aminek árnyékában eltörpülünk, mint az uborkák ???? ????

Maha Mrityunjaya Mantra

Om Tryambakam Yajamahe
Sugandhim Pushtivardhanam
Urvarukamiva Bandhanan
Mrityor Mukshiya Maamritat

ÓṀ a háromszemű (három anyájú) Istenhez imádkozunk,
az erénytől illatozóhoz, a jólét és virágzás adományozójához,
Bár leválasztana, mint egy érett uborkát, a halál kötelékéről,
s helyébe tenné a halhatatlanságot, a végső megszabadulást.

A “Halál felett győzedelmeskedő nagyszerű mantrának” is nevezik, amely nem mellesleg a több ezer éves Védákból származik (három helyen is megtaláljuk: Rigvéda, Jadzsurvéda és Atharvavéda). A mantra Trayambakához, a “három szemű” istenséghez szól, aki Rudra egyik jelzője. Ez utóbbit egyébként később Shivával azonosították. A hagyomány szerint ezt a titkos mantrát Markandeya nevű rishi (bölcs) találta meg és ő ismerte egyedül, amíg egy nap Chandra (Hold-istenség) bajba nem került: Daksha király megátkozta. Markandeya Satinak, a király lányának adta annak érdekében, hogy a halálos átok hatását lelassítsa. Végül Shiva vette át Chandra “pátyolgatását” és a fejére helyezte. Más verziók is léteznek az eredetét illetően, hívják Bija mantrának, Rudra mantrának, amely Shiva úr dühös arcára utal, illetve Mrita-Sanjivini mantrának is.

A mantra megóv bennünket mindenféle fenyegetés ellen és a halál pillanatában megkönnyíti az elengedést, a felszabadulást. A megvilágosodás eléréséért és a karmák megtisztításáért esedezik az elmondója. Végső soron a mentális, érzelmi és fizikai egészség helyreállítója ez a moksha (“felszabadulás”) mantra, a tudatosság átalakítója, fiatalsággal, hosszú élettel és halhatatlansággal ruház fel bennünket.

Szeretettel ❤️,

Gizi


Tetszett a bejegyzés? Ha szeretnél más hasonló jellegű írást olvasni hétről-hétre, jógáról, meditációról, ájurvédáról, egészséges és tudatos életmódról, íratkozz fel rendszeres leveleinkre. Állandóan frissülő egyéb tartalmainkat pedig kövesd a Facebook és Instagram oldalunkon, vagy jógázz velem a Ramadasa Youtube csatornáján.

© Copyright 2020 Ramadasa Yoga és Ájurvéda 2020

Tetszett a bejegyzés? Ha szeretnél más hasonló jellegű írást olvasni hétről-hétre, jógáról, meditációról, ájurvédáról, egészséges és tudatos életmódról, íratkozz fel rendszeres leveleinkre. Állandóan frissülő egyéb tartalmainkat pedig kövesd a Facebook és Instagram oldalunkon, vagy jógázz velem a Ramadasa Youtube csatornáján.

© Copyright 2020 Ramadasa Yoga és Ájurvéda 2020

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet…

Az égbe vezető lépcsősor

Az égbe vezető lépcsősor

Olvasási idő: 3 perc Már régóta rendszeres jógagyakorló voltam, és ismerkedtem a meditációval, tanultam mesterektől...

Kövess minket!

Tetszett a bejegyzés? Ha szeretnél más hasonló jellegű írást olvasni hétről-hétre, jógáról, meditációról, ájurvédáról, egészséges és tudatos életmódról, íratkozz fel rendszeres leveleinkre. Állandóan frissülő egyéb tartalmainkat pedig kövesd a Facebook és Instagram oldalunkon, vagy jógázz velem a Ramadasa Youtube csatornáján.

GDPR hozzájárulás

Köszönjük szépen! A postafiókodba most levelet küldtünk, kérlek olvasd el és véglegesítsd a feliratkozási szándékodat.