Öntsünk tiszta vizet a pohárba!

Written by Sebők-Vakulya Gizella

Szia, Gizi vagyok a Ramadasa Yoga Studio alapítója. Azért vagyok itt, hogy segíthessek Neked eligazodni azon az úton, amit már bejártam és hogy hozzásegíthesselek egy boldogabb, teljesebb élethez. Örülök, hogy itt vagy!

március 21, 2020

1933. óta minden év március 22-éje a Víz Világnapja. Az ENSZ közgyűlése által 2015-ben elfogadott Fenntartható fejlesztési célok egyik pontja azt a célkitűzést foglalja magában, hogy 2030-ig mindenki számára biztosítani kell a Földön a hozzáférést az egészséges ivóvízhez. Ez a célkitűzés közvetve aláhúzza azt a tényt, hogy a víz témája a nyomor elleni küzdelem egyik kulcsfontosságú kérdése.

Egy kis ájurvéda kitekintés

A víz mindenütt ott van az életünkben, és talán pont ezért tekintünk rá egy alapvető elemként. De az Ájurvédában a víz elem (jala) a teremtés sorrendjében az utolsó előtti, azaz a negyedik. Egyik legnyilvánvalóbb, de nem a legfontosabb tulajdonsága a folyékonyság. Minimális öntudati funkcióval bír, így a szattva, a jóság kötőereje csekély mértékben van benne jelen. A víz ki van téve a többi őselem jelenlétének, önmagában nem létezhet, szükséges hozzá a teremtési sorrendben őt megelőző összes elem. Közepesnél kisebb mértékben van jelen a radzsasz, a mozgékonyság és szenvedély kötőereje, mivel mozgása korlátozott. Közepesnél nagyobb mértékben van jelen a tamasz, a tudatlanság kötőereje, ami abban gyökerezik, hogy a szattva csekély mértékben van jelen, és erős köttségei vannak a víz elemnek a többi elemhez.

Fontos tisztában lenni az elemek jellemző tulajdonságaival, hiszen a dósák megismerésénél kulcsfontosságú szerep jut az őket alkotó elemeknek.

A víz elem lelki oldalát tekintve az összetartó erő, a kötőerő dominanciája jellemző. Ha a többi elemmel (tűz, föld, éter, levegő) harmóniában van, az az egyén számára harmonikus (baráti, munkahelyi, családi) kapcsolatokat jelent. Harmonikus formájában a hűség, diszharmonikus formájában a hűtlenség vagy túlzott ragaszkodás jellemzi. Kibillenését az erős tűz elem vagy a túl sok levegő elem okozza általában, amely a víz komótosságát és megfontoltságát képest gyors és mégis értelmetlen mozgássá alakítani. A föld elem képes mederben tartani, azonban ha túl erős, akkor gátolja az egyén kapcsolatteremtő képességét.

Ha valakinek kapcsolati konfliktusai vannak, egészen biztos, hogy a víz elem háza táján keresendő a probléma gyökere.

  • A túl sok víz elem túlzott ragaszkodást, majomszeretetet, túlfűtött szexuális vágyat, hűtlenségre való hajlamot okoz, és előhozza a szenvedélybetegségeket.
  • A túl kevés víz a másik embertől való félelemben gyökerezik általában, gyermekvállalási félelemben, szexualitástól való tartózkodásban is megnyilvánulhat.

De nem csak a személyekhez fűződő kapcsolatot itatja át a víz elem jelenléte, ide tartozik minden tárgyi, eszmei ragaszkodás, vagy félelem is.

Fizikai oldalról megközelítve a testben a víz elemhez tartoznak azok a rendszerek, amelyben két szerv, vagy sejt összekötése történik meg. Ilyen például az érhálózat. Általában minden testnedv a víz hatókörébe tartozik, illetve azokon kívül a zsírszövetek és a csontvelő is, valamint ő felelős a „kenésért és olajozásért”, péládul az ízületekben. A szervezet vízháztartását a vese szabályozza, így ez a szerv az emberek közötti konfliktusok színtere is. A vese problémákkal küzdőknek nagy valószínűséggel megoldatlan kapcsolati problémái vannak.

A víz elemhez tartozik a hallás, a tapintás, a látás és az ízlelés (az édes és a sós íz is a víz elem megjelenési formája). érzékelései is.

Az édes ízben a föld is jelen van, így a föld és víz elem együtt a testet növeli. A sós ízben jelen van a tűz is a víz mellett, ezért a sós íz (a tűz elem miatt) kontrollálja a víz elemet (ugye ismerősen cseng, hogy a sónak milyen hatása van a vízháztartástra?), így máris párhuzam állítható a több ezer éves ájurvéda és a modern tudomány között.

A víz rejtett bölcsessége?

A víz egy kis renitens anyag: ellentmond néhány fizikai törvényszerűségnek. A molekulasúlya úgy indokolná, hogy -75 fokon forrjon fel, ő azonban +100 fokon teszi azt, és 0 fokon fagy meg, a helyett, hogy -120 fokon tenné azt. Vagy például fagyáskor kitágul és könnyebb lesz, a helyett, hogy nehezebb lenne és összehúzódna.

De pont ez a tulajdonsága miatt van élet a földön, hiszen ha a kiszámítható módon viselkedne, akkor mindenféle szerves élet számára lehetetlen lenne a Földön megmaradni. A kutatók ezen kívül még azt is felfedezték, hogy számos információt eltárol, amelyekkel kapcsolatba lép.

Nincs a világon két egyforma hópehely, mindegyik egyedi, de mindegyik szabályos hatszög alakú kristály. Ha egy hópelyhet felolvasztunk, és újra megfagyasztunk, ugyanazt az alakzatot ölti fel újra! Úgy tűnik, mintha minden csepp víz egy különálló egyéniség lenne, egy személyiség megváltozhatatlan karakterrel.

Dr. Masauru Emoto, az alternatív tudományok doktora érdekes kísérletbe kezdett. Egy mágneses rezonancinaanalizáló készülékkel vizsált meg különféle vízmintákat, különféle feltétek között, az emberi szem számára láthatóvá téve a vizsgált anyagban végbemenő változást.

Meglepő eredményre jutott a megfagyott vízkristály minősége és alakja és a fagyasztás előtt a víz közelében lejátszott zene között. Például Beethoven ötödik szimfóniája hexagonális szerkezetet eredményezett, a heavy metal pedig szabálytalan stuktúrát hagyott maga után.

Arra jutott tehát, hogy a víz hallja, érzi, megjegyzi és tárolja a közelében elhangzott mondatokat, zenei dallamokat, a közelében megjelenő gondolatokat és érzelmeket, és a képek hangulatát.

Mivel testünk több, mint 70%-át víz alkotja, rögtön érdemes is azon elgondokodni, hogy milyen zenékkel, érzésekkel, gondolatokkal és beszéddel vesszük körbe magunkat egész nap??? ???? Testünk minden alkotóeleme reagál a rezgésekre, ha növeljük a rezgésünket, akkor harmónikusabban tud működni.

gayatri mantra víz
A kép bal oldalán a csapvíz molekolája látható. A jobb oldalon ugyanez a víz, amikor felcsendeült mellett a Gayatri mantra.

A Deva Premal által énekelt Gayatri Mantrát a kimatika (cymatics) segítségével vizsgálták (ezt a technika képes a rezgéseket láthatóvá tenni). Ugye, milyen gyönyörű formákat alkot, ahogy felhangzanak a mantra szavai?

Gayatri Mantra

A Gayatri mantra egy ima a Naphoz, aki az életet tartja fent a Föld bolygón, egyúttal egy fohász minden érző lény megvilágosodásáért. Az ősi időkben a Gayatri mantra kántálása a kiválasztottak kiváltsága volt, amely szájhagyomány útján szállt brahminról brahminra eónok hosszú sora alatt, és a nők számára elérhetetlen volt.

Om bhur bhuvah svaha / Dicséret minden létező forrásának!

Tat savitur varenyam / Általad érjük el az igaz boldogságot minden síkon,

Bhargo devasya dhimahi / Áldjuk és szolgáljuk hatalmas lényedet,

Dhiyo yonah prachodayat / kérjük, itass át bennünket örökké égő fényeddel!

Tetszett a bejegyzés? Ha szeretnél más hasonló jellegű írást olvasni hétről-hétre, jógáról, meditációról, ájurvédáról, egészséges és tudatos életmódról, íratkozz fel rendszeres leveleinkre. Állandóan frissülő egyéb tartalmainkat pedig kövesd a Facebook és Instagram oldalunkon, vagy jógázz velem a Ramadasa Youtube csatornáján.

© Copyright 2020 Ramadasa Yoga és Ájurvéda 2020

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet…

Az égbe vezető lépcsősor

Az égbe vezető lépcsősor

Olvasási idő: 3 perc Már régóta rendszeres jógagyakorló voltam, és ismerkedtem a meditációval, tanultam mesterektől...

Kövess minket!

Tetszett a bejegyzés? Ha szeretnél más hasonló jellegű írást olvasni hétről-hétre, jógáról, meditációról, ájurvédáról, egészséges és tudatos életmódról, íratkozz fel rendszeres leveleinkre. Állandóan frissülő egyéb tartalmainkat pedig kövesd a Facebook és Instagram oldalunkon, vagy jógázz velem a Ramadasa Youtube csatornáján.

GDPR hozzájárulás

Köszönjük szépen! A postafiókodba most levelet küldtünk, kérlek olvasd el és véglegesítsd a feliratkozási szándékodat.